Νέα έρευνα του University of Pennsylvania School of Medicine, έδειξε ότι η υπερβολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Η Dr. Stefanie Hinkle, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη εντός των συστάσεων, ενδεχομένως προστατεύει από πιθανή πολύ μελλοντική επίπτωση, ενώ υπάρχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη στην υγεία της μητέρας και του μωρού.

Στην ανάλυση εξετάστηκαν στοιχεία του Collaborative Perinatal Project, γυναικών που γέννησαν στις δεκαετίες ‘50 και ‘60.

Τα αρχεία συνδέθηκαν με στοιχεία θνησιμότητας έως το 2016. Η ανάλυση περιέλαβε στοιχεία 45.000 γυναικών, όπως ο ΔΜΣ και αλλαγές σωματικού βάρους κατά την κύηση. Συγκρίθηκαν τα ευρήματα με σύγχρονες συστάσεις για την αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη.

Περίπου 39% των γυναικών είχαν πεθάνει έως το 2016, και το ποσοστό θνησιμότητας φάνηκε να αυξάνεται σε σχέση με τον ΔΜΣ πριν την κύηση.
Γυναίκες με χαμηλότερο ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με γυναίκες με υψηλότερο ΔΜΣ.

Στις γυναίκες που ήταν λιποβαρείς πριν την κύηση αλλά αύξησαν το βάρος τους παραπάνω από το συνιστώμενο υπήρχε 84% αυξημένος κίνδυνος θανάτου σχετικός με καρδιοπάθεια.
Σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος πριν την κύηση, η υπέρβαση των συστάσεων οδήγησε σε 9% αύξηση θνησιμότητας από όλα τα αίτια
και 20% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.
Οσες ήταν υπέρβαρες πριν την εγκυμοσύνη είχαν 12 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου αν ξεπερνούσαν τη συνιστώμενη αύξηση βάρους, με 12% αντίστοιχο αυξημένο κίνδυνο για θάνατο από διαβήτη.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε σχέση μεταξύ υπερβολικής αύξησης βάρους στην εγκυμοσύνη και επακόλουθης θνησιμότητας στις γυναίκες του εύρους παχυσαρκίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Πηγές:
Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου