Τα υποσυστήματα και οι δείκτες υπάρχουν στον χώρο της Υγείας, αλλά χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για να αξιοποιηθούν, τόνισε ο Νίκος Πολύζος στην ημερίδα του Iatronet.gr.

Μιλώντας στο 6ο Healthcare Transformation, ο καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει βελτιώσει κρίσιμους δείκτες για την ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας, ωστόσο, πως απαιτείται εθνικός σχεδιασμός και πολιτική.

Επικαλούμενος τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και τους στόχους "Υγεία για όλους" του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είπε πως στην πλειονότητά τους έχουν σχέση με την Υγεία: Φτώχεια και κοινωνική πολιτική (πρόσβαση στην Υγεία), διατροφή, εκπαίδευση, οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, κλιματική αλλαγή και υγιείς πόλεις.

"Το Εθνικό Σύστημα Υγείας - όχι το κρατικό - τα έφτιαξε όλα", σχολίασε ο καθηγητής, λέγοντας πως η Χώρα κατάλαβε την τελευταία τριετία πως το πρώτιστο υποσύστημα είναι το υποσύστημα δημόσιας Υγείας: "Ως μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ήδη αναθέσαμε στο ΕΚΠΑ την πρώτη μεγάλη μελέτη για την κατάσταση υγείας του πληθυσμού, που πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο", ανέφερε.

Τόνισε πως αργήσαμε ως χώρα, αλλά έχουμε ολοκληρωμένο σύστημα στο κομμάτι των παροχών, το οποίο διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Όπως είπε, το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση: "Επιλέξαμε, καλώς ή κακώς, τον ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να του δώσουμε το 3% των ασφαλιστικών εισφορών και επειδή δεν μπορούμε να τις διπλασιάσουμε να το πάμε 6%, όπως είναι στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Αυστρία, θα του δώσουμε και 3% δημόσιο χρήμα από τις κάθε είδους επιχορηγήσεις. Να διπλασιαστούν οι ροές προς τον ΕΟΠΥΥ".

Εξήγησε πως Ενιαίο ταμείο Υγείας σημαίνει πως συγκεντρώνει τα χρήματα και έχει μεγάλη ικανότητα διαπραγμάτευσης: "Το θέμα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό. Νομίζω ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο", επισήμανε.

Ενοποίηση

Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, η ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να συγκεντρώνει τα στοιχεία νοσηρότητας και θνησιμότητας: "Τα έχουμε όλα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μία ενοποίηση όλων των υποσυστημάτων, ένας εθνικός σχεδιασμός και μία εθνική πολιτική", τόνισε.

Για τα νοσοκομεία είπε πως βιωσιμότητα είναι η αποτελεσματική διαχείριση και οι σωστά οργανωμένες διαδικασίες: "Η χώρα χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτιάξει συστήματα αξιοκρατικής επιλογής διοικητών, τα οποία δεν ήταν κακά, αλλά δεν τα εφάρμοσε το πολιτικό σύστημα. Χαίρομαι για τον νόμο 5062/23 και εύχομαι και ελπίζω ότι θα εφαρμοστεί", υπογράμμισε.

Ο καθηγητής σχολίασε πως τα νοσοκομεία δεν είναι χρηματοοικονομικά βιώσιμα, διότι δεν χρησιμοποιούν το σύγχρονο χρηματοοικονομικό management, τα στοιχεία των λογιστικών εφαρμογών, την πλήρη μηχανοργάνωση: "Χρειαζόμαστε εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Τα χρηματοοικονομικά συστήματα υπάρχουν, για να είμαι αισιόδοξος. Το θέμα είναι εάν τηρούνται", ανέφερε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας