Στους 16.637 ανέρχονται οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, στον πληθυσμό των οποίων έχει διαγνωστεί περίπου το 75% των οροθετικών. Στο 85% είναι το ποσοστό των διαγνώσεων στους ομοφυλόφιλους.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η οποία περιλαμβάνει στοιχεία του 2022 και δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η πρόοδος, οι προκλήσεις και οι τάσεις στο HIV/AIDS σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, αν και η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση του HIV, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην πρόληψη της μόλυνσης.

Βασικά βήματα για σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων, χαρακτηρίζονται η βελτίωση της πρόσβασης στα τεστ και στη θεραπεία, μαζί με την αναγνώριση και αντιμετώπιση του επίμονου στίγματος και των διακρίσεων που σχετίζονται με τον HIV και εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν διάγνωση και φροντίδα.

Όπως επισημαίνεται, η βελτίωση της πρόσβασης στα τεστ, οδήγησε σε αύξηση 4,2% στις διαγνώσεις HIV. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι 110.486 νέες διαγνώσεις HIV έγιναν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια το 2022, ανεβάζοντας τις συνολικές διαγνώσεις σε 2,4 εκατομμύρια.

Στους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των διαγνώσεων, περιλαμβάνονται η επανέναρξη των εξετάσεων μετά την πανδημία, οι διευρυμένες και στοχευμένες υπηρεσίες τεστ HIV και η εφαρμογή νέων στρατηγικών δοκιμών.

Η διευθύντρια του ECDC δρ Andrea Ammon δήλωσε τα εξής:

"Αν και η αύξηση των διαγνώσεων το 2022 μπορεί να φαίνεται σαν κάτι κακό, είναι απόδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση με πολλά άτομα που ζουν με HIV να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα τεστ, στη θεραπεία και στις υπηρεσίες υποστήριξης που χρειάζονται. Αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους που ζουν με HIV στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αγνοούν την κατάστασή τους, κάτι που συμβάλλει στις καθυστερημένες διαγνώσεις που βλέπουμε, στα χειρότερα αποτελέσματα και στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του HIV".

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη δρ Hans Kluge ανέφερε:

"Η διάγνωση του HIV δεν είναι θανατική ποινή. Μόλις διαγνωστεί, είναι διαθέσιμη εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία, η οποία βοηθά επίσης στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου, διατηρώντας τα αγαπημένα σας πρόσωπα ασφαλή. Αυτή η αύξηση των διαγνώσεων είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και επικροτώ όσους εργάζονται σκληρά για να κάνουν τις ταχείες δοκιμές διαθέσιμες στις κοινότητες όπου ζουν οι ασθενείς.

Ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων στην Περιφέρειά μας που δεν συνειδητοποιούν ότι ζουν με τον ιό HIV. Στην πραγματικότητα, μόνο το 72% γνωρίζει την κατάστασή τους. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τον εντοπισμό του HIV, το επίμονο στίγμα εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να εμφανιστούν. Απλώς δεν θα προσεγγίσουμε όλους με τη φροντίδα και τη θεραπεία που χρειάζονται μέχρι να ξεπεράσουμε το στίγμα που σχετίζεται με τον HIV".

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια