Οι ερευνητές συνέκριναν τη χρήση διαδικτύου σε επίπεδο χωρών με την ψυχική ευεξία εκατομμυρίων ανθρώπων σε δεκάδες χώρες και δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι η χρήση του διαδικτύου προκαλεί ευρεία ψυχολογική βλάβη.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και το φύλο και δεν διαπίστωσαν κάτι αρνητικό.

Η ικανοποίηση από τη ζωή έχει αυξηθεί περισσότερο για τις γυναίκες τις 2 τελευταίες δεκαετίες, έδειξαν ερευνητές.

Οι ερευνητές του Oxford Internet Institute συνέκριναν στοιχεία από 2 εκθέσεις για την ευεξία και την ψυχική υγεία έναντι της ποσότητας χρήσης διαδικτύου και smartphone.

Εξέτασαν στοιχεία ψυχικής υγείας 2 εκατομμυρίων ανθρώπων 15 έως 89 ετών σε 168 χώρες από το 2005 έως το  2022, και ανακάλυψαν μικρή ή καθόλου ψυχολογική επίπτωση από την αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου.

Χρησιμοποίησαν επίσης στοιχεία για το άγχος, την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό,  που συλλέχτηκαν μεταξύ 2000 και 2019 από 200 κράτη μέλη του ΠΟΥ και τα συνέκριναν με τη χρήση διαδικτύου  σε αυτές τος χώρες.

Παρά τα ευρήματα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται οι εταιρείες τεχνολογίας να δίνουν περισσότερα στοιχεία ώστε η επίδραση της χρήσης του διαδικτύου να κατανοηθεί καλύτερα.

Είναι πολύ σημαντικό να μελετηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και περισσότερη διαφάνεια από τα ενδιαφερόμενα μέρη, στοιχεία για την ατομική υιοθέτηση και ενασχόληση με τεχνολογίες που βασίζονται στο διαδίκτυο, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science.

Πηγές:
Clinical Psychological Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια