Τα διαδικτυακά προγράμματα και οι εφαρμογές για smartphones δεν μπορούν να  υποκαταστήσουν τη θεραπεία με ειδικό για τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH) σε πρόσφατη μελέτη τους.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια για την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές, ανέφερε το UZH σε χθεσινή του ανακοίνωση. Ωστόσο, υπάρχουν μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής για τους ενδιαφερόμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαδικτυακές θεραπείες υπόσχονται μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο. Αντί να πηγαίνουν σε κάποιον ειδικό, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν μέτρα συμπεριφορικής θεραπείας από την ψηφιακή βοήθεια και να θεραπεύονται μόνοι τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου πιστεύουν ότι αυτή η μη εγνωσμένης αξίας προσφορά δεν είναι χωρίς προβλήματα. "Γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα πράγματα για την αποτελεσματικότητα των διαδικτυακών θεραπειών", δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση η Birgit Watzke, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας και Έρευνας Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Η Watzke είναι μία από τις συγγραφείς  μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο εξειδικευμένο περιοδικό "Jama Psychiatry" και αναδεικνύει τα προβλήματα των διαδικτυακών θεραπειών.

Οι ερευνητές συνέκριναν 109 κλινικές μελέτες με συνολικά πάνω από 18.000 συμμετέχοντες, 57 από τις οποίες αφορούσαν παραδοσιακές ψυχοθεραπείες και 48 διαδικτυακές θεραπείες.

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Mariia Merzhvynska, ανέλυσε τη σοβαρότητα της κατάθλιψης στους συμμετέχοντες στη μελέτη. Διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι ασθενείς επηρεάζονταν λιγότερο σοβαρά από τις διαδικτυακές θεραπείες. Από την άποψη αυτή, η σύγκριση είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι επίσης προβληματικό το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες σε πολλές διαδικτυακές μελέτες ήταν σε θέση να κατηγοριοποιηθούν με βάση μια αυτοδιάγνωση.

Αυτό από μόνο του ανοίγει την πόρτα στη χειραγώγηση.

Επιπλέον, η κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζεται μαζί με άλλα προβλήματα, όπως διαταραχές προσωπικότητας ή ψυχωσικές διαταραχές. Η ακριβής διάγνωση είναι σημαντική, ώστε να μην συνταγογραφούνται στους πάσχοντες αναποτελεσματικές θεραπείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]