Το διήμερο Συνέδριο «Από τη Χημειοθεραπεία στη Μοριακή Στόχευση. Στην καταιγίδα της καινοτομίας κρατάμε ομπρέλα;» ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental στην Αθήνα. «Η Ογκολογία συμπυκνώνει τη συναρπαστική περιπέτεια της Ιατρικής Τέχνης από την εποχή της Μαγείας στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας που διανύουμε, διατηρώντας τα σπέρματα της πρώτης στο συμπαγές σώμα της τελευταίας. Είμαστε πλέον βαθιά μέσα στην Επικράτεια της Ιατρικής Ακριβείας».

Τα παραπάνω επισημαίνουν  από την οργανωτική επιτροπή οι κ.κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής-Επιστημονικός Υπεύθυνος Α’ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», Νικόλαος Περγαντάς Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Α’ ΠαθολογικήςΟγκολογικής Κλινικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», Γεώργιος Πισσάκας Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» και Αλέξανδρος Τζοβάρας PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιμελητής Α’ Α’ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας».

Προσθέτουν πως  «Η «μετατόπιση του υποδείγματος» από την κυτταροτοξική θεραπεία στη στόχευση μορίων και από εκεί στη στόχευση του μικροπεριβάλλοντος του καρκίνου είναι πλέον τσουνάμι, ενώ η «αφύπνιση» του ναρκωμένου από τον εισβολέα καρκίνο ξενιστή - η ανοσοθεραπεία - αποτελεί πλέον τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή. Όμως «δεν πετάμε τα όπλα που μας έκαναν κάποτε θαυματοποιούς». Η κυτταροτοξική θεραπεία κρατάει ακόμα. Μοιάζει με τη σπονδυλική στήλη των σπονδυλωτών -χωρίς αυτήν, κίνηση δεν προκύπτει. Εξάλλου, σε αυτή δεν καταφεύγουμε όταν δεν έχουμε στοχεύσιμη μετάλλαξη; Είναι ο «μπαλαντέρ οδοστρωτήρας».

Στο μεταξύ, τα ζητούμενα πληθαίνουν! Με ποιους αλγορίθμους θα πλοηγείται ο ογκολόγος στον Ωκεανό των αντινεοπλασματικών επιλογών, θα αρκεί η Τεχνητή Νοημοσύνη ή θα επιπλέκει την αλληλεπίδραση Ασθενούς και Ψυχοκοινωνικού Πλαισίου με το Ιατροβιομηχανικό Σύμπλεγμα; Αδήριτη αναγκαιότητα η σύζευξη Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψυχοκοινωνικών Συνιστωσών στο Άρμα της σύγχρονης Ογκολογίας. Να θέτουμε ξανά και ξανά τα ίδια πρωταρχικά ερωτήματα, να πολιορκούμε τις οχυρωμένες βεβαιότητες του παρελθόντος και του παρόντος - η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι δυνάμει σύμμαχος σε αυτό.

Ακόμα: όσο βαθύτερα καταδυόμαστε στον Ωκεανό τόσο συχνότερα συναντούμε τις ανεκπλήρωτες πρωταρχικές αξίες της Ιατρικής Τέχνης. Το «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» καραδοκεί ατάραχο στον Πυθμένα -και δεν λησμονούμε ότι ο Πυθμένας στηρίζει τον υπερκείμενο Ωκεανό. Ωκεανός λοιπόν η σύγχρονη Ογκολογία -αλλά και καταιγίδα. Μια καταιγίδα καινοτομιών που κρατάει από χρόνια. Εμείς, ας μην κρατούμε ομπρέλα και ας μουσκέψουμε ως το μεδούλι. Επειδή είναι γιορτή η βροχή και κατάρα η ξηρασία!

Σας καλωσορίζουμε στην ετήσια συνάντηση του Δεκέμβρη με ανοιχτή την «πρόταση αμφίεσης».

*Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Α' Παθολογικού-Ογκολογικού Τμήματος, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ), του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», καθώς και της  Ιατρικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το στρες αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης του καρκίνου
3ος κύκλος webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. με τίτλο ''Φάκελοι Υγείας''
Σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις για τους νέους στην Ελλάδα - Τρίτη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση