Το 3% έως 4% όλων των καρκίνων του μαστού είναι κληρονομικοί λόγω μεταλλάξεων BRCA1/BRCA2. Όσοι πάσχουν συχνά αναπτύσσουν τη νόσο σε νεαρή ηλικία. Η χειρουργική αφαίρεση του ιστού του μαστού έχει καθιερωθεί ως πιθανό προληπτικό μέτρο. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από τη Βιέννη έχει τώρα τεκμηριώσει τα οφέλη: Η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώνεται κατά περίπου τρία τέταρτα.

"Η μαστεκτομή που μειώνει τον κίνδυνο (RRM- risk-reducing surgical removal of breast tissue) προσφέρεται σε γυναίκες με παθογόνο BRCA1 ή παραλλαγές του γονιδίου BRCA1.

Ωστόσο, υπάρχουν μόνο περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού", γράφουν τώρα η Kelly Metcalfe (Women's College Hospital στο Τορόντο/Καναδά) και οι συν-συγγραφείς σχετικής μελέτης, μεταξύ των οποίων και ο Βιεννέζος ειδικός Christian Singer (Γενικό Νοσοκομείο Βιέννης/Ιατρικό Πανεπιστήμιο Βιέννης), η οποία δημοσιεύθηκε στο "British Journal of Cancer".

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ανακαλύφθηκαν οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, οι οποίες είναι κληρονομικές και συχνά οδηγούν σε καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών αντίστοιχα. Περίπου μία στις 300 γυναίκες και το ίδιο ποσοστό ανδρών έχουν αυτές τις γονιδιακές μεταλλάξεις. Οι δυνητικά παθογόνες μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 ή BRCA2 αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ποσοστό έως και 70 % ή και περισσότερο μέχρι την ηλικία των 80 ετών. Ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών αυξάνεται επίσης σημαντικά.

Όσοι επηρεάζονται - συνήθως θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης αυτών των τύπων καρκίνου στην οικογένεια - συνιστάται να υποβάλλονται τουλάχιστον σε ιδιαίτερα λεπτομερείς εξετάσεις. Το 2013, το παράδειγμα της Αμερικανίδας ηθοποιού Angelina Jolie με μετάλλαξη BRCA1 τράβηξε την προσοχή του κόσμου σε ένα παροιμιώδες "ριζοσπαστικό" μέτρο προφύλαξης: την προληπτική αφαίρεση του ιστού του μαστού. Η πρόσθετη αφαίρεση των ωοθηκών είναι επίσης δυνατή.

Οι επιστήμονες επιχείρησαν τώρα να αποδείξουν την επίδραση της προληπτικής μαστεκτομής στη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού σε 1.654 γυναίκες. Κάθε συμμετέχουσα στη μελέτη με μεταλλάξεις BRCA1/BRCA2 και μια τέτοια χειρουργική επέμβαση συγκρίθηκε με μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας, της ίδιας κατάστασης μετάλλαξης και της ίδιας εθνικής καταγωγής. Οι ομάδες σχηματίστηκαν τυχαία, με 827 γυναίκες σε κάθε μία από τις δύο ομάδες.

Το αποτέλεσμα ήταν σαφές. "Μετά από μια μέση περίοδο παρατήρησης 6,3 ετών, υπήρξαν 20 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και δύο θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην ομάδα με RRM, αλλά 100 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 7 θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην ομάδα ελέγχου", έγραψαν οι επιστήμονες.

Αυτό σήμαινε μείωση κατά 74% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπολόγισαν ότι με μια τέτοια χειρουργική επέμβαση, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στις προσβεβλημένες γυναίκες θα ήταν μόνο 0,95% μέσα σε 15 χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γυναίκες μολύνθηκαν από HIV έπειτα από λίφτινγκ προσώπου "βαμπίρ"
Ο ΕΕΣ τιμά την Ημέρα της μητέρας με μεγάλη ανοικτή συναυλία στο Πεδίον του Άρεως
ΙΣΑ: ''Συλλογική Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν''