Ενώ τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής συνήθως καταναλώνουν χρόνο και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, νέα έρευνα έδειξε ότι συμπεριφορικές θεραπείες, όπως έκθεση και πρόληψη αντίδρασης (EX/RP) βοηθούν στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου ώστε να ξεπεράσει τη διαταραχή.

Αν και δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς συμβάλλει στην ύφεση της διαταραχής, ερευνητές του Columbia University και του University of Michigan αποκάλυψαν ότι η εκπαίδευση EX/RP ανασχηματίζει την εγκεφαλική δραστηριότητα για να ενισχύσει τον γνωστικό έλεγχο.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 111 εφήβους και ενηλίκους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή OCD που έλαβαν είτε EX/RP, είτε πιο παραδοσιακή εκπαίδευση ελέγχου του στρες. Η EX/RP, έχει σχεδιαστεί για να χτίσει ικανότητες αντιμετώπισης στους ασθενείς μέσω σταδιακής έκθεσης.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ενώ εκτελούσαν γνωστική εργασία.

Ασθενείς που έλαβαν EX/RP εμφάνισαν ισχυροποιημένη συνδεσιμότητα μεταξύ των δικτύων γνωστικού ελέγχου, που δεν φάνηκε στην άλλη ομάδα.

Η Kate Fitzgerald, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι σημαντική επειδή δείχνει πώς η EX/RP βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία για την αντιμετώπιση της διαταραχής.

Η EX/RP βελτίωσε τη συνδεσιμότητα των κυκλωμάτων που ευθύνονται για τον γνωστικό έλεγχο, την ικανότητα προσαρμογής των επαναλαμβανόμενων σκέψεων και συμπεριφορών.

Με νέα εξελιγμένη τεχνική ανάλυσης, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν αλλαγές στον εγκέφαλο ιδιαίτερες για τον κάθε ασθενή, με το EX/RP, που δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν προηγουμένως.  

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα δίνει σημαντικό και σαφές παράδειγμα του πώς η αυξανόμενη κατανόηση της δομικής οργάνωσης εγκεφαλικών κυκλωμάτων μπορεί να αποκτηθεί για να αναπτυχθούν πολύ στοχευμένες θεραπείες και να μετρηθεί η επίδρασή τους στα συμπτώματα της πάθησης και στα εγκεφαλικά κυκλώματα που επηρεάζονται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Πηγές:
Biological Psychiatry Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Μακροχρόνια αντισώματα από εμβολιασμό και νόσηση [μελέτη]
Κενά στην απόφαση για μεταφορά φαρμάκων από τη θετική λίστα στα μη αποζημιούμενα
Αγαπηδάκη: Κάλυψη κόστους σε προϊόντα περιόδου - Τι είναι το πρόγραμμα "Period Poverty"