Ευάλωτες σε ψηφιακές επιθέσεις είναι οι υπηρεσίες Υγείας. Χάκερς αποκτούν πρόσβαση στα ψηφιακά δεδομένα και απαιτούν λύτρα, προκειμένου να επιτρέψουν εκ νέου την πρόσβαση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι επιτυχείς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες και καταπόνηση του υγειονομικού προσωπικού.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, σε όλες τις χώρες - μέλη του Οργανισμού υπήρξαν σημαντικές διαταραχές στις υπηρεσίες Υγείας λόγω κυβερνοεπιθέσεων.

Προβλήματα αντιμετώπισαν ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Τσεχία και η Ιρλανδία. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε διπλασιαμό των κυβερνοεπιθέσεων, η γαλλική ανέφερε 27 παραβιάσεις ασφαλείας το 2022, ενώ στη Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν πέρυσι 777 επιθέσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακοπές που προκαλούνται από παραβιάσεις της ψηφιακής ασφάλειας μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην Υγεία και στην Οικονομία.

Οι χάκερς χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίας, με τις οποίες αποτρέπουν την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα Υγείας. Σε αντάλλαγμα ζητούν λύτρα, προκειμένου να αποκαταστήσουν την πρόσβαση.

Το 34% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης ανέφεραν ότι επηρεάστηκαν από παρόμοιες καταστάσεις το 2020 και από αυτούς, το 65% ανέφεραν πως οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είχαν επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, οι υπηρεσίες Υγείας που βασίζονται σε ψηφιακά εργαλεία υποφέρουν, καθώς καταγράφεται προσωρινή επαναφορά σε μη αυτόματη ροή εργασιών, που επιβραδύνουν τη φροντίδα, αυξάνουν τους χρόνους αναμονής και εξαντλούν τους υγειονομικούς.

Στην Ελλάδα

Για τη μελέτη του ΟΟΣΑ παρείχαν στοιχεία 23 χώρες - μέλη του Οργανισμού. Σε σχέση με την Ελλάδα, προέκυψαν τα εξής δεδομένα:

  • Το προσωπικό εκπαιδεύεται σε θέματα αντιμετώπισης απειλών δύο φορές τον χρόνο, ενώ χώρες όπως το Λουξεμβούργο και το Ισραήλ εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε μηνιαία βάση.
  • Υπάρχει κοινό σχέδιο αντιμετώπισης για το σύνολο των υπηρεσιών και όχι μόνο για την Υγεία.
  • Για την προώθηση της ψηφιακής Παιδείας, η έχει αναπτυχθεί ειδικό εγχειρίδιο.
  • Υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός για την ψηφιακή ασφάλεια.

Υποβάλλονται τακτικές αναφορές για την ψηφιακή ασφάλεια από αρμόδιο οργανισμό που ανήκει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης την τελευταία τριετία
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς