Τον ρόλο της ΕΛΕΜΑ, μεταξύ άλλων, εξήγησε ο κ. Χρήστος Μαρτάκος στο 6ο Healthcare Transformation.
Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, η EΛΕΜΑ είναι μια καινούργια επιστημονική ένωση με κύριο στόχο την εκπαίδευση των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό που λέμε market access.
Ο στόχος των ανθρώπων που δουλεύουν στο market access είναι διττός: να κάνει μια θεραπεία ή μια τεχνολογία προσβάσιμη από τον ασθενή και ταυτόχρονα να την κάνει και προσιτή. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν φτάνει να έχεις πρόσβαση αλλά πρέπει ο ασθενής να έχει πρόσβαση όταν την χρειάζεται.
Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν, σημείωσε ο ίδιος, ‘’νομίζω ότι η ‘Ενωση μπορεί να προσφέρει πολλά, γιατί δεν είναι μόνο το «Τι»...δηλαδή τη διαμόρφωση της Πολιτικής Υγείας, η οποία είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων των θεσμικών φορέων του χώρου, όπως οι ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ και της πολιτείας, του κράτους. Μεγάλη σημασία όμως έχει και ο «Τρόπος» ... δηλαδή το «Πώς» θα εφαρμοστεί η Πολιτική Υγείας. Σε αυτό το «Πώς», η ‘Ενωσή μας μπορεί να προσφέρει πολλά με τη βελτίωση των δεξιοτήτων των στελεχών Market Access, με την ευρεία έννοια του όρου’’.
Σχετικά με τον ρόλο της τεχνολογίας, ο κ. Μαρτάκος δήλωσε ότι σήμερα έχουμε την εισαγωγή με «σφοδρότητα», νέας τεχνολογίας στο χώρο διαχείρισης των νόσων. Δεν είναι μόνο η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι ήδη εδώ. ‘’Σημειώνω δε ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 η χρήση ΑΙ, (τεχνητής νοημοσύνης) οδήγησε στην ανακάλυψη ενός σκευάσματος που χρησιμοποιήθηκε θεραπευτικά στην αντιμετώπιση της COVID και μάλιστα είναι προ των πυλών η έγκρισή του για αυτή την ένδειξη.
Πλέον, είμαστε στο 2023, έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε και φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω την ανακάλυψη νέων θεραπειών.
Ο χώρος της υγείας δυσκολεύει για δύο λόγους. Γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, επομένως θα πρέπει να αξιοποιούνται στο έπακρο αυτοί που υπάρχουν’’.
Από την άλλη, σημείωσε, οι τεχνολογίες υγείας θα έρχονται ταχύτερα, θα είναι διαφορετικές και θα προσφέρουν περισσότερες λύσεις. Επομένως, θα πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι για να τις υποδεχτούμε. Αν δεν μπορέσουμε να τις υποδεχτούμε θα χάσουμε λύσεις, δεν θα έχουμε πρόσβαση σε προσιτές θεραπείες.
Σχετικά με την καινοτομία, ο κ. Μαρτάκος είπε ότι είναι δύσκολο να ερμηνεύσεις τι είναι καινοτόμο και τι όχι. 'Ομως από την άλλη, ξέρεις ότι κάθε τι «καινοτόμο» προσφέρει λύσεις, σε ανάγκες που δεν καλύπτονται ή βελτιώνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προσφέρει λύσεις.
Ένα παράδειγμα: Η «καινοτομία» είναι η ανακάλυψη και διάθεση της Ινσουλίνης τη δεκαετία του 20 (βραβείο Νόμπελ). Η ανακάλυψη της βιοσυνθετικής Ινσουλίνης τη δεκαετία του 80 έδωσε τη δυνατότητα για την παραγωγή πιο «καθαρού» σκευάσματος και χωρίς περιορισμούς στην παραγωγή, βραβεύτηκε δε με βραβείο Νόμπελ.
Οι προγεμισμενες πένες, βελτίωσαν κατά πολύ την συμμόρφωση, άρα την αποτελεσματικότητα στη θεραπεία-βέβαια δεν βραβεύτηκαν με Νόμπελ.
Μια από τις βασικές δουλειές που κάνει ένας άνθρωπος που ασχολείται με το market access είναι να μετράει. Τι καινούργιο μπήκε τι παλιό έφυγε. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν γίνει πάνω από 638 νομοθετικές παρεμβάσεις σε αυτό που λέμε φαρμακευτική πολιτική. Το 62,5% από αυτές τις παρεμβάσεις αφορούσε τις τιμές.
Επίσης, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί από το Δελτίο Τιμών 3.500 κωδικοί. Η διαγραφή από το ΔΤ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των χαμηλών τιμών και των υψηλών επιστροφών (Rebate + CB) που οδηγούν στην απόσυρση από την κυκλοφορία χαμηλού κόστους σκευασμάτων με εγνωσμένη θεραπευτική αξία.
Αυτή τη στιγμή η αγορά του φαρμάκου είναι σε φάση ανατιμολόγησης, σημείωσε ο κ. Μαρτάκος. ''850 κωδικοί σε πρώτη φάση δεν θα ανατιμολογηθούν, δηλαδή θα διαγραφούν από το Δελτίο Τιμών. Και μετά εμείς μιλάμε για φαρμακευτική πολιτική, για ελλείψεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Τα σκευάσματα που θα διαγραφούν από το ΔΤ και θα φύγουν από την αγορά είναι μάλλον χαμηλού κόστους, θα αντικατασταθούν δε από άλλα ακριβότερα. Σήμερα όμως, από την Ελλάδα δεν φεύγουν μόνο χαμηλού κόστους θεραπείες αλλά και προηγμένες κυτταρικές θεραπείες, οι οποίες αποχωρούν και από την Ευρώπη. Είναι μια τάση που δείχνει αποτελέσματα μιας πιο κεντρικής πολιτικής. Η ανησυχία των ασθενών αλλά και των εργαζομένων στη Βιομηχανία είναι εύλογη''.
Απαντώντας για το αν υπάρχει ''λίπος'' στην αγορά, ο κ. Μαρτάκος δήλωσε: ''Αστειευόμενος, σας λέω ότι το «λίπος» υπάρχει στους ζώντες οργανισμούς γιατί χρειάζεται -αν το αφαιρέσουμε όλο θα προκληθούν βλάβες. Σήμερα η φαρμακοβιομηχανία μετά από 15ετή κρίση «τρώει» τις σάρκες της. Εχετε ακούσει ότι υπάρχουν απολύσεις στην αγορά και θα έρθουν και άλλες και αυτό μετά από μια 15ετή κρίση όπου το δυναμικό των εταιρειών μειώθηκε δραστικά -ήδη οι απώλειες είναι άνω του 50%. Εδώ θα πρέπει να δει κανείς και τις απώλειες σε άλλους χώρους όπως π.χ της εστίασης ή του τουρισμού. Επίσης, νέα φάρμακα δεν έρχονται γιατί χρειάζονται επένδυση και δεν υπάρχουν οι οικονομικές συνθήκες για να γίνουν αυτές. Νομίζω λοιπόν, ότι αν υπάρχει λίπος θα πρέπει να αναζητηθεί κρατικούς οργανισμούς που διοικούν το φάρμακο. Πρέπει να αυξηθεί ο έλεγχος. Ο αυξημένος έλεγχος οδηγεί σε αποτελέσματα- να θυμίσω τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ αξίας 8 εκατ. ευρώ. Βέβαια και αυτό -και αν την συγκρίνετε με τα 2,9 δισ. που βάζει η φαρμακοβιομηχανία-είναι ένα τίποτα, αλλά είναι σημαντική για το μέλλον. Θα έπρεπε λοιπόν, οι οργανισμοί πριν ασκήσουν πίεση με οριζόντια μέτρα, στοχεύοντας να εισπράξουν επιπλέον χρήματα γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει λίπος, να κάνουν αυτά που πρέπει όσον αφορά τον έλεγχο''.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε