Τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται έξαρση της πνευμονίας από μυκόπλασμα, εξηγεί στο iatronet.gr ο Δημήτρης Παρασκευής.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ σημειώνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα κρούσματα δεν οφείλονται σε νέα παθογόνα.
"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν υπάρχει ένδειξη για πανδημία ή νέο παθογόνο", σημειώνει ο καθηγητής, για να εξηγήσει:
"Τα περιστατικά αφορούν ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, που - κατά πάσα πιθανότητα -, παρουσιάζουν έξαρση λόγω της περιορισμένης έκθεσης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των παιδιών στα παθογόνα αυτά το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας".
Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως κακώς αναφέρεται η παρατηρούμενη έξαρση σαν "πνευμονία της Κίνας", καθώς δεν είναι κάτι ξεχωριστό και αφορά γνωστές λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η αίσθηση των ειδικών είναι πως δεν πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί ή για κάτι παράξενο.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι επιδημίες του Mycoplasma pneumoniae εμφανίζονται περιοδικά, τυπικά κάθε ένα έως τρία χρόνια.
Η μετάδοση απαιτεί στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, με βραδείας έναρξης και συχνά άτυπα αναπνευστικά συμπτώματα μετά τη μόλυνση.
Πώς εκδηλώνονται
Οι λοιμώξεις εκδηλώνονται με ήπια συμπτώματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού που υποχωρούν. Ωστόσο, ασθενείς που παρουσιάζονται με παρατεταμένα ή άτυπα, σοβαρά συμπτώματα της κατώτερης αναπνευστικής οδού απαιτούν αντιβιοτική θεραπεία.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου, έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν πρόσφατες αυξήσεις στις λοιμώξεις από το μυκόπλασμα σε ειδικό επίπεδο ή σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.
Η αύξηση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως παιδιά και εφήβους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για άτυπα στελέχη ή ενδείξεις αντοχής στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπάνιοι όγκοι στον εγκέφαλο: Πώς αναπτύσσονται και πότε ευνοούνται [μελέτη]
'Αδ. Γεωργιάδης: Τα ράντζα έχουν μειωθεί πάρα πολύ στα νοσοκομεία
ECDC: Πώς γίνεται η επιδημιολογική επιτήρηση στη Βόρεια Μακεδονία