Προβληματισμό προκαλεί η υπόθεση με την αδρανοποίηση μίας εκ των δύο Παιδοκαρδιοχειρουργικών κλινικών του "Αγία Σοφία". Η επιπλοκή σε ένα περιστατικό, πριν από τρία και πλέον έτη, δίχασε τους γιατρούς και οδήγησε σε ουσιαστική παύση λειτουργίας της κλινικής.
Ομάδα αναισθησιολόγων αρνείται να χορηγήσει αναισθησία σε συγκεκριμένο καρδιοχειρουργό, με το πρόσχημα πως επέρριψε ευθύνες σε αυτούς, απευθυνόμενος στους γονείς του παιδιού.
Από το συμβάν και μετά, το Β' Καρδιοχειρουργικό τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος δεύτερος χειρουργός. Καρδιοχειρουργοί που προσελήφθησαν, μετακινήθηκαν είτε στο άλλο τμήμα ή σε άλλο νοσοκομείο!
Ο διευθυντής του ζητεί να αποσπαστεί στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό του Ωνασείου, αλλά το αίτημά του δεν ικανοποιείται με το επιχείρημα πως το Ωνάσειο έχει διαφορετική νομική μορφή. Το εμπόδιο θα μπορούσε να ξεπεραστεί, εάν λαμβανόταν υπόψη διάταξη στον νόμο 5034/23, στην οποία προβλέπεται συνεργασία ιατρών του ΕΣΥ με την κλινική μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου
Το iatronet.gr φέρνει στο φως το παρασκήνιο της υπόθεσης, η οποία δεν μπορεί να λυθεί, από τη στιγμή που ο πειθαρχικός έλεγχος, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί!
Για το θέμα κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ερώτηση στη Βουλή από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφεραν στο κείμενό τους, το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", παρότι αποτελεί τη μοναδική οργανικά ενταγμένη στο ΕΣΥ κλινική αντιμετώπισης παιδοκαρδιοχειρουργικών περιστατικών από όλη τη χώρα, ακόμη και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της - υπολειτουργεί υποστελεχωμένη.
Αναιρεί, έτσι, ουσιαστικά το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στην υγεία όλων των πασχόντων παιδιών και εφήβων. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και διαμαρτυρίες όλων των εμπλεκομένων Συλλόγων και φορέων, η πολιτεία κωφεύει στην αδήριτη ανάγκη προτεραιοποίησης και διάσωσης ανθρώπινων ζωών, σημειώνουν οι βουλευτές σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας.
Το ιστορικό
Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου 2020, όταν - έπειτα από χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς - ένα παιδάκι 2,5 ετών εμφάνισε εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο ευτυχώς εξελίχθηκε ομαλά.
Το συμβάν προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των γιατρών. Ο παιδοκαρδιοχειρουργός κάνει λόγο για ευθύνη των αναισθησιολόγων, οι οποίοι επιρρίπτουν την ευθύνη στον χειρουργό.
Οι γονείς του παιδιού ενημερώθηκαν πως ο χειρουργός ευθύνεται για το συμβάν και απείλησαν τη ζωή του δύο φορές! Ο γιατρός προσέφυγε στο οικείο αστυνομικό τμήμα, και αυτεπάγγελτα στη δικαιοσύνη. Κληθείς από την πταισματοδίκη δεν έδωσε συνέχεια, θεωρώντας πως ηθικοί αυτουργοί είναι εκείνοι πού τροφοδοτούν τον πατέρα με συκοφαντικές και ψευδείς πληροφορίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου επέβαλαν στον χειρουργό (βάσει πορίσματος από γιατρό άλλης ειδικότητας) έναν μήνα αναστολή καθηκόντων και παραπομπή του στο Πειθαρχικό της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
Τον Μάρτιο του 2021, το πόρισμα της 1η ΥΠΕ δεν ενέκρινε την αργία και αποφάσισε την επιστροφή του κανονικά στα καθήκοντα του. Με τη συνεχή εκκρεμότητα στελέχωσης, όμως, το τμήμα δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ η υπόθεση ανατέθηκε για πειθαρχική ανάκριση σε καθηγητή Καρδιολογίας.
Τον Ιούνιο του 2022, εκδόθηκε δεύτερη απόφαση από το Πειθαρχικό της 1ης ΥΠΕ, με την οποία αφού απορρίφθηκε το προηγούμενο πόρισμα, ζητήθηκε νέα ανάκριση από καθηγητή Καρδιολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω καθηγητής παρέδωσε πρόσφατα τον φάκελο με την υπόθεση, χωρίς να υπάρχει πόρισμα!
Η αντιπαράθεση των αναισθησιολόγων με τον γιατρό έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Σε επίσημο έγγραφο της 1ης ΥΠΕ γίνεται λόγος για "δημιουργία τεταμένων σχέσεων μεταξύ του ιατρού και του συνόλου των αναισθησιολόγων, οι οποίοι εγγράφως έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν αναισθησία σε ασθενείς που στο χειρουργείο συμμετέχει ο γιατρός"!
Τα σενάρια
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, για το πώς έγινε το περιστατικό με το εγκεφαλικό οίδημα του παιδιού υπάρχουν δύο σενάρια.
Το πρώτο υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι, πλην του χειρουργού και προβλέπει τα εξής: Η αιμοδυναμική αποσταθεροποίηση του ασθενούς ξεκίνησε αμέσως μετά την προσπάθεια απογαλακτισμού του από την εξωσωματική κυκλοφορία. Ξεκίνησε, τότε, χορήγηση αδρεναλίνης, πλην της ήδη χορηγούμενης ντοπαμίνης.
Οι προσπάθειες για αποκατάσταση της κυκλοφορίας ήταν ατελέσφορες και επί 10 λεπτά καταγράφονταν εξαιρετικά χαμηλές τιμές εγκεφαλικής οξυμετρίας. Η βαριά κυκλοφορική ανεπάρκεια αποδίδεται στο ότι, μετά τη διακοπή της εξωσωματικής κυκλοφορίας, η άνω και κάτω κοίλη φλέβα παρέμεναν περιβροχισμένες (περιορισμένες) γύρω από τους σωλήνες (κάνουλες) φλεβικής επιστροφής, εμποδίζοντας την επιστροφή του αίματος στον δεξιό κόλπο.
Στο πόρισμα του Πειθαρχικού εκφράζονται επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο σενάριο, με το ερώτημα "πώς ένας τόσο έμπειρος καρδιοχειρουργός δεν χαλάρωσε τις λαβίδες περιβροχισμού πριν από την έξοδο από την εξωσωματική κυκλοφορία";
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, που υποστηρίζει ο χειρουργός, η έξοδος από την εξωσωματική κυκλοφορία ήταν επιτυχής και η αιμοδυναμική κατάσταση του παιδιού ήταν σχετικά σταθερή επί δέκα λεπτά. Μετά το δεκάλεπτο, διαπιστώθηκε ραγδαία επιδείνωση των τιμών της εγκεφαλικής οξυμετρίας, η οποία συνδέεται με την παραμονή του ασθενούς σε θέση Trendelenburg (ο ασθενής είναι ξαπλωμένος σε ύπτια θέση στο χειρουργικό τραπέζι και το κεφάλι του έχει γωνία προς τα κάτω).
Ο χειρουργός ανέφερε πως δεν είχε αντιληφθεί και ενημερωθεί πως το παιδί έμεινε στη συγκεκριμένη θέση μετά το πρώτο δεκάλεπτο έπειτα από την έξοδο από την εξωσωματική κυκλοφορία. Όταν το αντιλήφθηκε, έδωσε άμεσα εντολή για αλλαγή θέσης του ασθενούς, με αποτέλεσμα να λυθεί το πρόβλημα.
Στο πόρισμα αναφέρεται πως η συγκεκριμένη στάση μπορεί να μειώσει την απορροή του αίματος από τον εγκέφαλο, να αυξήσει την κεντρική φλεβική πίεση και την ενδοκράνια και ενδοφθάλμια πίεση. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, είναι μικρή και δεν μπορεί να φτάσει τις τιμές που αναφέρθηκαν ούτε να προκαλέσει εγκεφαλικό οίδημα μέσα σε μερικά λεπτά.
Το Πειθαρχικό της 1ης ΥΠΕ φέρεται να μην έχει κάνει δεκτά τα παραπάνω σενάρια και τον Ιανουάριο του 2023 έδωσε εντολή για νέα πειθαρχική ανάκριση σε καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Η συσκευή μέτρησης
Ένα άλλο προβληματικό στοιχείο, που προέκυψε από την εξέταση της υπόθεσης, είναι πως διαπιστώθηκε διαφορά ώρας μεταξύ της πραγματικής ώρας που εμφανίζεται στο διάγραμμα και στην αριθμητική καταγραφή της συσκευής εγκεφαλικής οξυμετρίας (INVOS).
Οι απόψεις για την απόκλιση διίστανται: ο χειρουργός ανέφερε πως η διαφορά ήταν 2 ώρες και οι αναισθησιολόγοι πως ήταν 1 ώρα και 48 λεπτά…
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαθλαστική επέμβαση laser: Συχνές ερωτήσεις
Νοσοκομεία στάζουν νερά - ΠΟΕΔΗΝ: Η έλλειψη συντήρησης εκδικείται
8 + 1 ερωτήσεις για την πολλαπλή σκλήρυνση