Άνθρωποι στα πρώιμα στάδια της πολλαπλής σκλήρυνσης θα μπορούσαν να αναπτύσσουν συμπτώματα που προσφέρουν πρώιμη ένδειξη για την εμφάνισή της.

Κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα, λοιμώξεις του ουροποιητικού και σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο πιθανά σε ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση 5 χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση έναντι ανθρώπων που δεν εμφάνισαν ποτέ την πάθηση.

Τα παραπάνω είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίζονται σε ανθρώπους με άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως ερυθηματώδη λύκο ή νόσο του Crohn, έδειξε νέα έρευνα.

Η Louapre, του Sorbonne University δήλωσε οτι αυτά τα πρώιμα συμπτώματα δεν οδηγούν απαραίτητα σε πιο έγκαιρη διάγνωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό καθώς πρόκειται για συνήθη συμπτώματα και θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλες νόσους, αλλά η πληροφορία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ανθρώπους με υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές συνέκριναν 20.000 νεοδιαγνωσθέντες ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση με 55.000 ανθρώπους που δεν είχαν την πάθηση. Ταίριασαν κάθε ασθενή με 3 υγιείς συμμετέχοντες ίδιας ηλικίας και φύλου.

Συγκρίθηκαν επίσης οι συμμετέχοντες με πολλαπλή σκλήρυνση με 30.500 ανθρώπους με νόσο του Crohn και 7.300 ανθρώπους με ερυθηματώδη λύκο.

Οι ερευνητές επισκόπησαν ιατρικούς φακέλους εστιάζοντας σε 113 νόσους και συμπτώματα που θα μπορούσαν να έχουν οι ασθενείς 5 χρόνια πριν και μετά τη διάγνωση.

Άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν κατά:

  • 22% πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη
  • 50% πιο πιθανό να έχουν δυσκοιλιότητα
  • 38% πιο πιθανό να έχουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • 47% πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικά προβλήματα
  • 21% πιο πιθανό να έχουν λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Περίπου το 14% αυτών με την πάθηση είχαν λάβει συνταγές για αντικαταθλιπτικά 5 χρόνια πριν τη διάγνωση έναντι 10% όσων δεν είχαν την πάθηση.

Εως 5 χρόνια μετά τη διάγνωση, το 37% ανθρώπων με την πάθηση είχαν λάβει συνταγές αντικαταθλιπτικών έναντι 19% όσων δεν είχαν πολλαπλή σκλήρυνση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν τα συμπτώματα θα εμφανίσουν στη συνέχεια την πάθηση, δήλωσε η Louapre.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]
Πώς αντιδρά το συκώτι στη θέα της τροφής