Συνεχή αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας από μυκόπλασμα, κυρίως στις ηλικίες 5 έως 14 ετών, καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στην Ολλανδία.

Η καταγραφή νέων περιπτώσεων αυξάνεται σταθερά, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει πρόσφατα αύξηση κρουσμάτων από Mycoplasma pneumoniae. Πρόκειται για τις: Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Η έξαρση περιλαμβάνει άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως παιδιά και εφήβους, ενώ σε μία από τις παραπάνω χώρες έχει υπάρξει νοσηλεία περιστατικών σε ΜΕΘ. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αναφορές για άτυπα στελέχη ή στοιχεία για αντοχή στα μακρολιδικά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής.

Οι επιδημίες πνευμονίας από μυκόπλασμα εμφανίζονται περιοδικά, τυπικά κάθε ένα έως τρία χρόνια. Για τη μετάδοση απαιτείται στενή επαφή με μολυσμένο άτομο. Η λοίμωξη ξεκινά αργά και περιλαμβάνει κυρίως συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Συμπτώματα

Οι λοιμώξεις τυπικά παρουσιάζονται με ήπια συμπτώματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού που υποχωρούν. Ασθενείς που εμφανίζουν επίμονα ή σοβαρά συμπτώματα της κατώτερης αναπνευστικής οδού χρειάζονται θεραπεία με αντιβιοτικά.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως η επανεμφάνιση κρουσμάτων οφείλεται στη μείωση της ανοσίας του πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου ή η εισαγωγή νέων στελεχών.

Η έξαρση αποδίδεται στην περιορισμένη μετάδοση του παθογόνου τα τελευταία χρόνια, λόγω των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας και τη μείωση της ανοσίας του πληθυσμού, ιδίως μεταξύ αυτών με ελάχιστη ή καθόλου προϋπάρχουσα έκθεση.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου καλούν τις υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών να παρακολουθούν την κατάσταση, ειδικά εάν υπάρχουν περιπτώσεις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά, καθώς όσο προχωρά ο χειμώνας θα υπάρξει συνδυασμένη επιβάρυνση από παθογόνα του αναπνευστικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου