Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία από τα 32 δόντια του ανθρώπου.

Φυτρώνουν σε ηλικία 17 έως 25 ετών. Δεν φυτρώνουν όμως σε όλους και οι τέσσερις. Επίσης, πολλοί άνθρωποι προχωρούν σε εξαγωγή τους. Μοιάζουν με τον πρώτο και δεύτερο γομφίο (τραπεζίτη) αλλά ορισμένες φορές είναι λίγο μικρότεροι. Τι χρειάζονται όμως;

Επιστήμονες αναφέρουν ότι η απάντηση συνδέεται με το μακρινό παρελθόν και λίγο με το παρόν.

Όπως έχει ο άνθρωπος πολλά στοιχεία κοινά με την εκτεταμένη οικογένειά του- τα πρωτεύοντα θηλαστικά- οι πίθηκοι, οι γορίλες  και οι χιμπατζήδες έχουν επίσης φρονιμίτες. Εκατομμύρια χρόνια πριν, οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου είχαν μεγαλύτερο σαγόνι και δόντια έναντι του σύγχρονου ανθρώπου, όπως για παράδειγμα το είδος Australopithecus afarensis.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιο δυνατά σαγόνια και δόντια χρειάζονταν επειδή οι τροφές των προγόνων -όπως το ωμό κρέας και τα φυτά- ήταν πολύ πιο δύσκολο να μασηθούν.

Οι σημερινές τροφές είναι πολύ πιο μαλακές από ότι ήταν στο μακρινό παρελθόν λόγω πολλών παραγόντων όπως γεωργία, μαγειρική και αποθήκευση τροφών. Πιο μαλακές τροφές, πιο εύκολο να μασηθούν, σημαίνει ότι τα δόντια έχουν λιγότερο δύσκολο έργο.

Ως αποτέλεσμα, η σιαγόνα του σύγχρονου ανθρώπου έχει εξελιχθεί να είναι μικρότερη, καθώς το γεύμα του δεν απαιτεί πια τα ίσια, μεγάλα, αιχμηρά δόντια του παρελθόντος.

Δεδομένων αυτών των αλλαγών που έγιναν πολύ αργά, σε εκατομμύρια χρόνια, οι φρονιμίτες μπορεί να μην είναι τώρα τόσο σημαντικοί όσο ήταν κάποτε.

Περίπου στο 25% των ανθρώπων σήμερα δεν έχουν τουλάχιστον ένα φρονιμίτη, που σημαίνει ότι ποτέ δεν δημιουργήθηκε.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό αλλά μπορεί να οφείλεται στα γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλλειψη του φρονιμίτη είναι πλεονέκτημα για τον σύγχρονο άνθρωπο, καθώς είναι πιο εύκολο να φυτρώσουν λιγότερα δόντια σε μικρότερη σιαγόνα.

Πηγές:
The Conversation

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου