Ερευνητές δημιούργησαν μια ένωση μικρού μορίου που είναι αποτελεσματική σε δύο διαφορετικά ζωικά μοντέλα πολλαπλής σκλήρυνσης.

Σε αυτή τη μελέτη, η Δρ. Fang Liu του CAMH  αντιμετώπισαν τη σκλήρυνση κατά πλάκας στοχεύοντας το σύστημα γλουταμικού. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η πρόσφατα συντιθέμενη ένωση όχι μόνο μείωσε τα συμπτώματα που μοιάζουν με την πολλαπλή σκλήρυνση  αλλά μπορεί επίσης να επιδιορθώσει την κατεστραμμένη μυελίνη.

«Η ένωσή μας είχε εκπληκτική επίδραση στη διάσωση της μυελίνης και της κινητικής λειτουργίας στα εργαστηριακά μοντέλα και ελπίζω ότι αυτά τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν στην κλινική πράξη για να προστεθούν στις τρέχουσες θεραπείες και να φέρουν νέα ελπίδα στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας», είπε η Δρ Liu. «Όπως και με τα κοκτέιλ φαρμάκων χημειοθεραπείας για τον καρκίνο, η ταυτόχρονη στόχευση της οδού της νόσου της ΣΚΠ σε πολλαπλά σημεία μπορεί να έχει συνεργιστικά αποτελέσματα και να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Δρ. Iain Greig,  εργάζεται για να μετατρέψει τα μόρια που εντόπισε η Δρ. Liu σε προηγμένα μόρια «σαν φάρμακα» κατάλληλα για συνεχή ανάπτυξη προς κλινική χρήση σε ασθενείς.

Η Δρ. Liu πιστεύει ότι τα στοιχεία αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας που δημιουργούνται σε αυτή τη μελέτη για το φάρμακο μικρού μορίου το καθιστούν καλό υποψήφιο για να αναπτυχθεί για δοκιμές σε ανθρώπους. Τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη φαρμάκων θα περιλαμβάνουν κάποια περαιτέρω προκλινική έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης της ασφάλειας και της σταθερότητας της ένωσης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Science Advances.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]