Ερευνητές του Sanford Burnham Prebys ανακάλυψαν μια σημαντική μοριακή σχέση μεταξύ βιταμίνης Β12 και πολλαπλής σκλήρυνσης, που συμβαίνει με τα αστροκύτταρα του εγκεφάλου.

Για χρόνια επιστήμονες πρόσεξαν ομοιότητα μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης Β12 και της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Και οι 2 καταστάσεις έχουν παρόμοια νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα, προβλήματα όρασης, δυσκολία στο περπάτημα και γνωστικά θέματα.

Τώρα, οι ερευνητές προτείνουν νέους δρόμους για την ενίσχυση της αγωγής, μέσω συμπληρωμάτων ΚΝΣ-B12.

Ο Dr. Jerold Chun, δήλωσε ότι η κοινή μοριακή πρόσδεση της πρωτεΐνης μεταφορέα της Β12 στον εγκέφαλο (TCN2), με το φάρμακο fingolimod δίνει μηχανιστική σχέση μεταξύ της σηματοδότησης Β12 και πολλαπλής σκλήρυνσης προς τη μείωση της νευροφλεγμονής και πιθανόν της νευροεκφύλισης. Πρόσθεσε ότι η αύξηση στον εγκέφαλο της Β12 με φινγκολιμόδη θα μπορούσε να ενισχύσει τις τρέχουσες και μελλοντικές θεραπείες.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ενισχύοντας τη βιταμίνη Β12 στον εγκέφαλο με φάρμακα όπως η φινγκολιμόδη θα μπορούσε να καταστεί πιθανή η βελτίωση της αγωγής της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η έρευνα εστίασε στο μοριακό έργο της Φινγκολιμόδης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Φινγκολιμόδη περιορίζει τη νευροφλεγμονή μειώνοντας τις οδούς που εμπλέκονται στην επικοινωνία της Β12.
Αυξάνει τα επίπεδα υποδοχέα της Β12, του CD320, που είναι σημαντικός για την πρόσληψη και χρήση της Β12 συνδεδεμένης με το TCN2. Το TCN2 είναι υπεύθυνο για τη διανομή της Β12 στο σώμα περιλαμβανομένου του ΚΝΣ. Η αλληλεπίδραση με τη φινγκολιμόδη ήταν νέα ανακάλυψη εντός των αστροκυττάρων. Επίσης, η σχέση παρατηρήθηκε και σε ανθρώπινο εγκέφαλο με πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χαμηλότερα επίπεδα CD320 στη διατροφή με έλλειψη B12, επιδείνωνε την πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης σε μοντέλα ζώων και μείωνε την αποτελεσματικότητα της Φινγκολιμόδης.

Tα ευρήματα υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη στη νόσο από συμπληρώματα βιταμίνης Β12-ιδιαίτερα όσον αφορά τη χορήγησή της στα αστροκύτταρα του εγκεφάλου.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports.

 

Πηγές:
Cell Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]