Eρευνητές ανακάλυψαν νέο λόγο υπερ της διακοπής του καπνίσματος. Δεν καταστρέφει μόνο την καρδιά  και τους πνεύμονες αλλά συρρικνώνει και τον εγκέφαλο.

Αυτό έδειξε έρευνα του Washington University School of Medicine στο St. Louis, που δημοσιεύτηκα3ε την Τρίτη στο Biological Psychiatry: Global Open Science.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν γιατί οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο για άνοια και Alzheimer.

Η Laura J. Bierut, δήλωσε ότι καθώς οι ερευνητές άρχισαν να εστιάζουν στον εγκέφαλο πιο στενά, έγινε εμφανές ότι το κάπνισμα είναι κακό και για αυτό το όργανο.

Η έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και μικρότερου όγκου εγκεφάλου με γενετικούς παράγοντες.

Ανακάλυψαν ότι γενετικοί παράγοντες οδηγούν σε προδιάθεση στο κάπνισμα, που τελικά οδηγεί σε μειωμένο όγκο εγκεφάλου.

Ερευνητές ανέλυσαν 32.094 ανθρώπους από τη UK Biobank.

Οσοι ενεπλάκησαν στην έρευνα καπνίσματος υποβλήθηκαν σε απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου, Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερα πακέτα κάπνιζε κάποιος ημερησίως τόσο μικρότερος ήταν ο όγκος εγκεφάλου του.

Η συρρίκνωση αυτή ευθυγραμμίζεται με αυξημένη γήρανση. Αυτό είναι σημαντικό καθώς ο πληθυσμός γερνά επειδή το κάπνισμα και η γήρανση είναι παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Ενώ η διακοπή του καπνίσματος θα σταματήσει περαιτέρω συρρίκνωση, η βλάβη που ήδη έχει γίνει δεν είναι αναστρέψιμη, έδειξε η νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ανθρώπους που είχαν διακόψει το κάπνισμα χρόνια πριν και διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός τους παρέμενε μόνιμα μικρότερος από τον εγκέφαλο όσων δεν είχαν ποτέ καπνίσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]