Η ΕΠΙΟΝH διοργάνωσε με επιτυχία τη διημερίδα  «Ενεργός και υγιής γήρανση για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας ή νευροαναπτυξιακές δυσκολίες». 

Τo πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στην οδό Ακαδημίας 42 στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το δεύτερο μέρος στις 13, στους νέους χώρους του Σωματείου Ερμής στον Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού.

Η διημερίδα μεταδόθηκε και διαδικτυακά φιλοξενώντας ένα πάνελ αξιόλογων ομιλητών.

Την πρώτη ημέρα ο καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου ανέπτυξε την έννοια της υγιούς γήρανσης και η ομότιμη καθηγήτρια Dusica Lecic-Tosevski, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών ανέλυσε εκτενώς το θέμα «Γήρανση και ψυχική υγεία», ενώ η Δρ. Λιζ Μεσθεναίος μίλησε για την αξία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.careplatform.gr

Η κα. Marta Arroyo Balbás παρουσίασε καλές πρακτικές υποστήριξης ενηλίκων με αυτισμό στο ίδρυμα Fundación Mirandas καθώς και το νέο ευρωπαϊκό έργο AHA4Autism. Η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας κα Antonella Valenti, αναφέρθηκε στον αυτισμό στην ενήλικη ζωή.

Ο ψυχίατρος Γιώργος Τζεφεράκος,  μίλησε για την εκτίμηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας στην κλινική πράξη. Ο ψυχίατρος κ. Δημήτριος Κόντης παρουσίασε το θέμα “Υγιής γήρανση για άτομα που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτισμό”. Τέλος ο κοινωνικός λειτουργός κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος,  Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Φροντίζω μίλησε για τη  «θεραπεία δι’ αναμνήσεων» σε ηλικιωμένους και άτομα με νευρογνωστικές διαταραχές.

Τη δεύτερη ημέρα (13.12.2023), εκ μέρους του σωματείου Ερμής χαιρετισμό απηύθυνε η κα Ειρήνη Καπελώνη, υπεύθυνη επικοινωνίας. Ο ψυχίατρος Ευάγγελος Παππάς αναφέρθηκε στο θέμα “Ευημερία και Ποιότητα Ζωής για Άτομα με Προβλήματα Ψυχικής Υγεία και Νευροαναπτυξιακές προκλήσεις και τους Φροντιστές τους, προωθώντας την Ανθεκτικότητα, υποστηρίζοντας την Ανάκτηση και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής”. Η ψυχίατρος κα Στέλλα Σταθουλοπούλου αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση των φροντιστών και την καλλιέργεια της ψυχικής ευεξίας και, μεταξύ άλλων ομιλητών, η Elif Caliskan, MSc Κλινική Ψυχολόγος, Πανεπιστήμιο Izmir Tınaztepe αναφέρθηκε αναλυτικά στην ψυχολογική διαχείριση του πόνου σε ενήλικες με αυτισμό.

O επιστημονικά υπεύθυνος του σωματείου Ερμής κ. Νικόλαος Γκούβας αναφέρθηκε στις Νέες Τεχνολογίας στην ψυχική υγεία.

Ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Eurocarers κ. Stecy Yghemonos αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που ενδιαφέρουν τους ανεπίσημους φροντιστές σε σχέση με την ενεργό και υγιή γήρανση σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ENALMH, της ΕΝΙΕΑ, του σωματείου Ερμής και την Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ομοτίμων Καθηγητών.

Χορηγοί: Boehringer IngelheimΝεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου