Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την ημέρα λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), έγινε μια προσπάθεια αξιολόγησης της "Σιωπηρής Αποχώρησης" των εργαζομένων από την εργασία τους στις δομές της Περιφέρειας Κρήτης.

Η εργασία υπογράφεται από την Αργυρώ Δρουμπάκη (φωτογραφία), νοσηλεύτρια Τ.Ε. - υπεύθυνη λειτουργίας Κ.Η.Φ.Η. Δήμου Χανίων - γραμματέα Συλλόγου Εργαζομένων ΚΗΦΗ Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Κολλεγίου René Descartes, αποκλειστικό εκπρόσωπο του κρατικού Γαλλικού Πανεπιστημίου Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM), με επιβλέπουσα τη δρ Βασιλική Καπάκη, μεταδιδάκτορα Οικονομικών της Υγείας και μέλος της ομάδας ειδικών σχετικά με την Κουλτούρα Ασφάλειας των Ασθενών του ΟΟΣΑ.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα 16 ΚΗΦΗ της Περιφέρειας Κρήτης, τον Οκτώβριο του 2023 με τη χρήση της Κλίμακας "Σιωπηρής Αποχώρησης" (Quiet Quitting Scale, QQS) που δημιούργησε και στάθμισε στον ελληνικό πληθυσμό ο Πέτρος Γαλάνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στην έρευνα συμμετείχαν οι 72 εργαζόμενοι των 16 ΚΗΦΗ της Περιφέρειας Κρήτης (ποσοστό ανταπόκρισης 100%), στην πλειονότητά τους γυναίκες (88,9%), και με μέση
ηλικία τα 48,4 έτη (Τ.Α.=8,5). Τέσσερις στους δέκα εργαζομένους ήταν απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 34,7% του δείγματος ήταν κοινωνικοί φροντιστές, το 22,2% βοηθητικό προσωπικό Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, το 15,3% βοηθοί νοσηλευτών και το 12,5% νοσηλευτές, ενώ ο μέσος αριθμός ετών προϋπηρεσίας στα ΚΗΦΗ ήταν 11,2 έτη (Τ.Α.=6,1). 

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, το 34,7% (Ν=25) των εργαζόμενων έχει αποχωρήσει σιωπηρά από την εργασία του στα ΚΗΦΗ. Η έλλειψη κινήτρων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στη σιωπηρή αποχώρηση από την εργασία, ακολούθως η έλλειψη πρωτοβουλίας και τέλος η αποστασιοποίηση - αδιαφορία.

Οι γυναίκες εκδήλωσαν υψηλότερο επίπεδο σιωπηρής αποχώρησης αναφορικά με την αποστασιοποίηση/αδιαφορία για την εργασία σε σχέση με τους άνδρες (p=0,025). Οι
εργαζόμενοι με χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο εκδήλωσαν υψηλότερο επίπεδο σιωπηρής αποχώρησης (p=0,042), αναφορικά με την έλλειψη πρωτοβουλίας στην εργασία (p=0,015)
και την έλλειψη κινήτρων στην εργασία (p=0,035) σε σχέση με τους εργαζόμενους με υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο.

Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης των ΚΗΦΗ με προσωπικό, και δει εξειδικευμένο, όπως εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές (Ν=20), την
αγορά νέου οχήματος και πρόσληψη οδηγού για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των ωφελουμένων (Ν=11), την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών (Ν=9), την αύξηση της
χρηματοδότησης για τη εύρυθμη λειτουργία των εν λόγω Δομών (Ν=4) καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού (Ν=3).

Εν κατακλείδι, η περαιτέρω στελέχωση των ΚΗΦΗ της Περιφέρειας Κρήτης με εξειδικευμένο προσωπικό και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους διημέρευσης, αποτελούν κύριες παραμέτρους για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των εν λόγω Κέντρων και την απρόσκοπτη παροχή οργανωμένης κοινωνικής φροντίδας σε άτομα τρίτης ηλικίας αστικών και ημιαστικών περιοχών, μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες - άνοια), των οποίων το περιβάλλον που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους είτε εργάζεται είτε αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης την τελευταία τριετία
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς