Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση και η δεύτερη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας. Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και ενώ πλήττει κατά βάση τις αρθρώσεις μας, η φλεγμονή της απλώνεται και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στο υπόλοιπο σώμα.

Οι διατροφικές οδηγίες για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν είναι και τόσο συγκεκριμένες, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία από τις μέχρι τώρα έρευνες. Οι κανόνες μιας τυπικής υγιεινής διατροφής είναι καλό να ακολουθούνται, με έμφαση στις τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές είναι μερικές ιδέες.

Μεσογειακή διατροφή

Είναι εδώ και πολλά χρόνια σταθερά πρώτη στις λίστες με διατροφές καλές για την καρδιά και αυτό οφείλεται στην έμφασή της σε υγιεινά λιπαρά και προϊόντα ολικής άλεσης. Τα άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς και το ωμό ελαιόλαδο θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την υγεία σας και να μειώσετε τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό σας.

Χορτοφαγική και vegan διατροφή

Είναι πολύ λειτουργική, μιας και περιορίζει πολλές από τις πηγές φλεγμονής στη σύγχρονη διατροφή: Τα επεξεργασμένα ή μη κρέατα και το junk food. Ο σκοπός μιας χορτοφαγικής διατροφής είναι, όμως, να την ακολουθούμε σωστά, που σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε έμφαση σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Πρέπει να λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης Β12.

Διαλειμματική νηστεία

Φαίνεται να είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς η σύντομη "νηστεία" (που διαρκεί μερικές ώρες) ίσως βοηθά τον οργανισμό να αντικαταστήσει κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαλειμματική νηστεία δεν αποτελεί μόνιμη λύση.

Σε ποια τρόφιμα είναι καλό να δίνουμε έμφαση;

Τροφές με αντιοξειδωτικά: Φρούτα και λαχανικά κατά βάση, με πολλά και διαφορετικά χρώματα. Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πολλά θρεπτικά συστατικά σε καθημερινή βάση.

Λιπαρά ψάρια: Σολομός, σαρδέλα και σκουμπρί, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικές πηγές λιπαρών ω-3, που έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τροφές με φυτικές ίνες: Δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη, καστανό ρύζι) και λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές. Οι φυτικές ίνες θα επηρεάσουν μόνο έμμεσα τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Τροφές με φλαβονοειδή: Πρόκειται για ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση και υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Θα τα βρείτε σε κάθε λογής μούρα και στα κεράσια.

Όσπρια: Περιέχουν πρωτεΐνη, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Είναι οι καλύτερες φυτικές πηγές για ωφέλιμα λιπαρά όπως τα ω-3.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
11ο Συνέδριο ΣΥ.Φ.Α.Κ.
Η γραφειοκρατία πνίγει το γερμανικό ΕΣΥ: Τρεις ώρες για κάθε εργαζόμενο [έρευνα]
Η Bayer Hellas στην 88η ΔΕΘ - Η CEO, Ana Vega στο Iatronet.gr