Προκαταρκτικά στοιχεία Σουηδών ερευνητών έδειξαν ότι η λήψη στατινών θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer.

Η μελέτη παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση αλλά θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για δοκιμή που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τέτοια σχέση, δήλωσε η Sara Garcia-Ptacek, του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη.

Η ομάδα από τη Σουηδία ανέλυσε στοιχεία 15.500 ανθρώπων που διαγνώστηκαν με άνοια και είχαν καρδιακά προβλήματα υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από χρήση στατινών -περίπου 11.000 το έκαναν.

Σε παρακολούθηση 3 ετών, άνθρωποι με νόσο Alzheimer που αντιμετωπίστηκαν με στατίνες είχαν καλύτερη νοητική ανάπτυξη με το πέρασμα του χρόνου, δήλωσε η Garcia-Ptacek.

Αυτό ίσχυε παρόλο που ήταν πιο πιθανό να έχουν λάβει διαγνώσεις όπως υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη-όλα παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Η Garcia-Ptacek τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι τώρα έχουμε ενδείξεις ότι άνθρωποι με άνοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με στατίνες.

Από την άλλη μεριά, δεν βλέπει τον λόγο γιατί κάποιος να μην το κάνει. Επομένως, αν κάποιος χρειάζεται στατίνες για υψηλά λιπίδια, μια διάγνωση άνοιας δεν θα πρέπει να σταματήσει την αγωγή.

Στο μεταξύ, καλύτερες έρευνες θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τυχόν όφελος και να δείξουν ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί περισσότερο.

Η Garcia-Ptacek πιστεύει ότι μόνο ορισμένοι ασθενείς με Alzheimer ενδεχομένως μπορεί να ωφεληθούν από στατίνες και ότι προηγούμενες κλινικές δοκιμές ήταν πολύ μικρές για να δείξουν τυχόν σημαντικές διαφορές.

Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δημοσιεύτηκαν στο Alzheimer's Research and Therapy.

 

Πηγές:
Alzheimer's Research and Therapy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο