Νέα κυτταρική θεραπεία βελτίωσε τη μάθηση και τη μνήμη σε ποντικούς με νόσο Alzheimer, ανέφερε έρευνα.

Η θεραπεία που αναπτύχθηκε από το University of Nebraska Medical Center, βασίζεται στο ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση σημαντικών πτυχών της νόσου και σε τροποποιημένα κύτταρα που επιδρούν στις πλάκες αμυλοειδούς που χαρακτηρίζουν τη νόσο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα κύτταρα Tregs (Τ ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα) για να στοχεύσουν βήτα αμυλοειδή.

Όταν τα ενέχυσαν στο κυκλοφορικό σύστημα ποντικών η συσσώρευση πλάκας και η φλεγμονή του εγκεφάλου επιβραδύνθηκαν. Οι νοητικές ικανότητες επίσης φάνηκε να βελτιώνονται.

Αν και τα αποτελέσματα ερευνών σε ζώα συχνά δεν ισχύουν στους ανθρώπους, οι ερευνητές θεωρούν τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά.

Ο Dr. Avindra Nath, του National Institutes of Health, δήλωσε ότι η παρούσα έρευνα είναι σημαντική εξέλιξη στον τομέα, που προάγει την πιθανότητα χρήσης κυτταρικών θεραπειών για τη στόχευση συσσωρευμένων πρωτεϊνών σε νευροεκφυλιστικές νόσους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει στοχευμένη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer.

Ο περιορισμός είναι τώρα να βρεθούν τα προστατευτικά κύτταρα στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο από τη νόσο Alzheimer.

Επόμενο βήμα είναι η δοκιμή της μεθόδου στους ανθρώπους. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Molecular Neurodegeneration. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη