Επιστήμονες παρατηρούν τις αρκούδες και τον βαθύ τους ύπνο τον χειμώνα, που τους βοηθά να ζουν υγιείς. Οι αρκούδες που πέφτουν σε χειμερία νάρκη αποφεύγουν πολλά προβλήματα υγείας. Αυτό μπορεί να αποτελεί πληροφορία χρήσιμη και για την υγεία του ανθρώπου.

Αρκετές έρευνες γίνονται στη χειμερία νάρκη, καθώς επιστήμονες θέλουν να γνωρίζουν πώς ζώα σαν τις αρκούδες επιζούν τον χειμώνα κοιμισμένες χωρίς να πεθαίνουν.

Το να πέφτει κάποιος σε βαθύ ύπνο οδηγεί σε αρκετά σωματικά θέματα, όπως μεγάλη μείωση των παλμών. Με κάποιον τρόπο, ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, όπως οι αρκούδες, επιζούν από αυτό.

Ο καρδιολόγος Ole Frobert, του Orebro University Hospital στη Σουηδία, που πραγματοποιεί έρευνα  στις αρκούδες, δήλωσε ότι η καφέ αρκούδα που πέφτει σε χειμερία νάρκη είναι ένα ζώο που δεν αρρωσταίνει αλλά θα έπρεπε.

Οι καφέ αρκούδες κοιμούνται για 8 μήνες. Αν δοκιμαζόταν αυτό στον άνθρωπο θα ήταν άσχημο-θα ατροφούσαν οι μύες, θα εξασθενούσαν τα οστά και θα δημιουργούνταν έλκη κατάκλισης.

Ο Frobert εξήγησε ότι η χειμερία νάρκη δεν είναι στην πραγματικότητα μορφή ύπνου, όπως λένε οι άνθρωποι, αλλά κάτι πιο ακραίο.

Είναι ένα βαθύ στάδιο εξοικονόμησης ενέργειας στο οποίο οι καρδιακοί παλμοί της καφέ αρκούδας μειώνονται χαμηλότερα από 10 το λεπτό.

Στους ανθρώπους η υπερατλαντική πτήση αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης αλλά οι αρκούδες βγαίνουν από τον μακρύ τους ύπνο χωρίς θρόμβους.

Ο Frobert και η καρδιολόγος Manuela Thienel, του Ludwig Maximilian University του Μονάχου, συνεργάστηκαν με ερευνητές αρκούδων στη Σουηδία οι οποίοι συνέλεξαν  αίμα από 13 καφέ αρκούδες.

Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη ορισμένων πρωτεϊνών και συγκεκριμένα της HSP47, η οποία ήταν λιγότερο άφθονη στο αίμα των αρκούδων τον χειμώνα έναντι του καλοκαιριού.

Η πρωτεΐνη που φαίνεται στην επιφάνεια των αιμοπεταλίων βοηθά την πήξη του αίματος.

Οι ερευνητές θέλοντας να δουν αν η πρωτεΐνη είχε την ίδια επίδραση στον άνθρωπο, μελέτησε ασθενείς με τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

Αυτοί όπως οι αρκούδες δεν παθαίνουν πολλές θρομβώσεις- κάτι που υποδεικνύει ότι το σώμα τους έχει βρει τρόπο να μειώνει την παρουσία της πρωτεΐνης μετά τον τραυματισμό.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν πολύ λιγότερη HSP47από όσους δεν έχουν τραυματισμό.

Τώρα, η ομάδα του Frobert έρευνα για χημική ουσία ώστε να αναπτύξει νέο αντιπηκτικό φάρμακο με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά