Το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη με συμβάντα και αποστολές μεγάλης κλίμακας για τους γιατρούς, τους διασώστες και το προσωπικό του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Το δυστύχημα των Τεμπών, οι πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία, η επιχείρηση εκκένωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στη μεγα-πυρκαγιά του Έβρου, η αποστολή στην Τουρκία για τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ήταν ορισμένα από τα γεγονότα που ενεργοποίησαν το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών και οργάνωσαν αποστολές συνδρομής.

Παράλληλα, η εργασιακή καθημερινότητα, με λιγότερο μαζικά γεγονότα, έφεραν και αυτή τη χρονιά μεγάλες προκλήσεις, που πολλές φορές ξεπερνούσαν τις δυνατότητες του συστήματος, ενώ το παζλ συμπλήρωσαν οι ασκήσεις ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας σε Θεσσαλονίκη και εξωτερικό, καθώς και εκπαιδεύσεις κοινού, φορέων και σχολείων.

Σε μια ανάρτηση – ανασκόπηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το προσωπικό του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κάνει μια αναφορά στα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει, αφιερώνοντάς τη στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη και στις οικογένειες τους, στους πλημμυροπαθείς και στους Έλληνες της Θράκης που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές. Σημειώνει πως τα τραγικά αυτά γεγονότα επισκίασαν κάθε επιτυχία και κάθε άλλη διάσωση, ενώ κλείνει, με την ευχή το 2024 να είναι «μια αδιάφορη και κενή χρονιά από συμβάντα τέτοιας βαρύτητας».

«Στην εκπνοή κάθε χρόνου καθιερώθηκε η συνήθεια να ανατρέχουμε τα πεπραγμένα της Υπηρεσίας, εκεί που ο καθένας από εμάς έβαλε ένα κομμάτι από τον εαυτό του & την ψυχή του.

Και το 2023 ήταν για το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης μια χρονιά πραγματικά πολύ γεμάτη! Εκπαιδεύσεις, Συνέδρια, Ασκήσεις, Αποστολές, Διασώσεις, δράσεις και σκληρή καθημερινότητα...

Ο σεισμός στην γειτονική Τουρκία αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη αποστολή Έρευνας και Διάσωσης στο εξωτερικό, με την κωδική ονομασία MUSAR-2 THESS-GR, της ΕΜΑΚ2 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

Το δυστύχημα στα Τέμπη, οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι τεράστιες πυρκαγιές στη Θράκη, με την εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αποτέλεσαν αποστολές μεγάλης κλίμακας, οι οποίες ενεργοποίησαν το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και έθεσαν το Υγειονομικό Προσωπικό του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης σε επιχειρησιακή δράση, αποδεικνύοντας σε όλους ότι όταν φορείς και Παραρτήματα του ΕΚΑΒ συνεργάζονται, το αποτέλεσμα μας δικαιώνει!

Παράλληλα, δράσεις καθημερινότητας, όπως οι Εκπαιδεύσεις Κοινού, Φορέων και Σχολείων, απασχόλησαν το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης όλη την χρονιά, εκπαιδεύοντας σε πρώτες βοήθειες πολίτες που απευθύνθηκαν στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης!

Η κάλυψη του Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου, Ασκήσεις Ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας στο εξωτερικό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν μέρος των δράσεων τις οποίες οργάνωσε το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Παράλληλα με όλα αυτά, η εργασιακή καθημερινότητα, μας έφερε αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις δυνατότητες του συστήματος.

Το προσωπικό του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ταγμένο στο καθήκον κατάφερε να διεκπεραιώσει δύσκολα περιστατικά, απαιτητικές διακομιδές και επικίνδυνες Διασώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται πως λόγω των μεγάλων γεγονότων το 2023 έφυγε αφήνοντας πικρή γεύση, καθώς «το δυστύχημα στα Τέμπη, οι φονικές πλημμύρες και οι τεράστιες πυρκαγιές επισκίασαν κάθε επιτυχία, κάθε άλλη διάσωση, κάθε χαρούμενη στιγμή μας...», και καταλήγει:

«Η ανάρτηση αυτή λοιπόν, είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη και στις οικογένειές τους, στους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας και στους Έλληνες της Θράκης που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές.

Η μόνη ευχή μας για το 2024 είναι να είναι μια πραγματικά αδιάφορη και κενή χρονιά από συμβάντα τέτοιας βαρύτητας.

Εμείς θα είμαστε εδώ, ώστε να είστε πάντα ασφαλείς...

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και φως» !!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κρεατίνη ενισχύει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας
Τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο