Μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από Αμερικανούς ερευνητές αναφέρει ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει εξίσου γρήγορα τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και πνευμονοπάθειες. Ο κίνδυνος μειώνεται έως και περισσότερο από 60% κατά τα πρώτα δέκα χρόνια.

"Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να κόψετε το κάπνισμα. Αλλά δεν είναι επίσης ποτέ πολύ αργά. Σήμερα είναι η μέρα που πρέπει να συμβεί - ανεξαρτήτως ηλικίας", δήλωσε ο Blake Thomson από το Πανεπιστήμιο Stanford στην πολιτεία Καλιφόρνια των ΗΠΑ σχετικά με την επιστημονική μελέτη που ο ίδιος και οι συν-συγγραφείς του δημοσίευσαν πρόσφατα στο περιοδικό Εσωτερικής Ιατρικής της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA Internal Medicine).

Ακόμη και όσοι έχουν ήδη αποτύχει να κόψουν το κάπνισμα θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 438.015 ενήλικες με μέση ηλικία 47 ετών από την Εθνική Έρευνα Υγείας των ΗΠΑ το χρονικό διάστημα μεταξύ 1997 και 2018. Μέσα σε πέντε εκατομμύρια χρόνια ζωής, οι καπνιστές εμφάνισαν δραματική υπέρβαση του ποσοστού θνησιμότητας.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν αυξημένος κατά 2,3 φορές, η θνησιμότητα από καρκίνο κατά 3,38 φορές και το ποσοστό θανάτου από θανατηφόρα αναπνευστικά νοσήματα ήταν ακόμη και 13 φορές υψηλότερο.

Ωστόσο, προς έκπληξη των Αμερικανών επιστημόνων, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο αυτό εξίσου σε όλους αυτούς τους τομείς.

Αυτό φάνηκε αρκετά γρήγορα για αυτές τις βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα, οι οποίες συνήθως αθροίζονται σε πολλά χρόνια.

Ήδη μέσα στην πρώτη δεκαετία μετά το τελευταίο τσιγάρο, διαπιστώθηκαν μεγάλα οφέλη για την υγεία: Οι πρώην καπνιστές είχαν κατά 64% χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακής θνησιμότητας συγκρτικά με τα άτομα που συνέχισαν να καπνίζουν.

Παράλληλα, η θνησιμότητα από καρκίνο (όλες οι κακοήθεις ασθένειες) μειώθηκε κατά 53% και η θνησιμότητα από αναπνευστικές ασθένειες κατά 57%. Όλες αυτές οι ασθένειες αναπτύσσονται συχνά σε διάστημα δεκαετιών.

Η καμπύλη συνέχισε να δείχνει προς τα κάτω. 30 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο, η καρδιαγγειακή θνησιμότητα είναι ίση με εκείνη των ατόμων που δεν κάπνιζαν ποτέ. Στην περίπτωση του καρκίνου, είχαν μόνο 7% υψηλότερη θνησιμότητα από τους μη καπνιστές, ενώ η θνησιμότητα από αναπνευστικές ασθένειες ήταν μόλις 3% υψηλότερη.

Ο συγγραφέας της μελέτης Thomson συνόψισε τα αποτελέσματα της μελέτης απλά και ξεκάθαρα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η διακοπή του καπνίσματος είναι απλώς η καλύτερη επένδυση που μπορούν να κάνουν οι καπνιστές για την υγεία τους.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου