Οι λοιμώξεις των αυτιών είναι συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία αλλά νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι γονείς θα πρέπει να τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη για να διατηρήσουν τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών τους. Αυτό, επειδή κάθε λοίμωξη στα αυτιά μπορεί δυνητικά να βλάψει την ακοή με συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο.

Νέα έρευνα του University of Florida αποκαλύπτει ότι όταν οι λοιμώξεις των αυτιών γίνουν χρόνιες, αυτή η επαναλαμβανόμενη προσωρινή απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην ακουστική επεξεργασία και γλωσσική ανάπτυξη σε παιδιά, χρόνια αργότερα.

Οι Nittrouer και Joanna Lowenstein, του UF Health Clinical and Translational Science Institute, μελέτησαν την ακουστική επεξεργασία και γλωσσική ανάπτυξη 117 παιδιών, 5 έως 10 ετών, με και χωρίς ιστορικό χρόνιων λοιμώξεων στα αυτιά στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Κατά μέσον όρο, παιδιά με αρκετές λοιμώξεις στα αυτιά πριν την ηλικία των 3 ετών είχαν μικρότερο λεξιλόγιο και περισσότερες δυσκολίες στο να ταιριάζουν ομόηχες λέξεις.

Είχαν επίσης δυσκολία να εντοπίζουν αλλαγές στους ήχους- σημάδι προβλήματος των κέντρων ακουστικής επεξεργασίας τους εγκεφάλου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 3 τεστ για να αξιολογήσουν τη γλωσσική ανάπτυξη  και την ακουστική επεξεργασία.

Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων στα αυτιά νωρίς, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της συσσώρευσης υγρού που βλάπτει τη γλωσσική ανάπτυξη, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology.

Πηγές:
International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά