Σε πρόσφατη έρευνα στο BMC Public Health, επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ διατροφικού δείκτη φλεγμονής DII και εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε δείγμα πληθυσμού στις ΗΠΑ, με στοιχεία του National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999–2018.

Η έρευνα περιέλαβε δείγμα 44.019 ανθρώπων, μέσης ηλικίας 45,83 ετών. Η εμφάνιση εγκεφαλικών ήταν 3,38%, και το μέσο σκορ DII 1,39.

Συλλέχτηκαν στοιχεία για τη διατροφή που έδειχναν την κατανάλωση τροφίμων και ποτών 24 ώρες πριν τη συνέντευξη.

Ο δείκτης  DII υπολογίστηκε με βάση 26 από 45 παραμέτρους διατροφής- καθεμία με συγκεκριμένο σκορ που επηρεαζόταν από τις επιδράσεις του στους κύριους φλεγμονώδεις δείκτες.

Το σύστημα σκορ εντοπίζει διατροφή με προφλεγμονώδη, αντιφλεγμονώδη ή ουδέτερη δυνατότητα.

Συλλέχτηκαν και άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό πως επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως δημογραφικά στοιχεία, αποτελέσματά κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων, κάπνισμα και αλκοόλ.

Καταγράφηκαν επίσης μετρήσεις όπως για την πίεση, γλυκόζη, χοληστερόλη και νεφρική λειτουργία.

Ασθενείς με εγκεφαλικό συνήθως ήταν ηλικιωμένοι, κυρίως γυναίκες και πιο συχνά έγχρωμοι με χαμηλότερη εκπαίδευση. Ηταν επίσης πιο πιθανό να είναι καπνιστές, να μην πίνουν αλκοόλ και να είναι διαβητικοί, υπερτασικοί, με υψηλά τριγλυκερίδια και χοληστερόλη. Είχαν σημαντικά υψηλότερο σκορ DII (1,99 έναντι 1,37).

Στην αξιολόγηση των διατροφικών συστατικών, ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, γενικά είχαν χαμηλότερη πρόσληψη  των περισσότερων ουσιών εκτός από βιταμίνη Ε και καφεΐνη.

Περαιτέρω ανάλυση σε τεταρτημόρια DII αποκάλυψε ξεχωριστά καρδιομεταβολικά προφίλ στους συμμετέχοντες.

Σημαντικό εύρημα ήταν η θετική, μη γραμμική σχέση μεταξύ υψηλότερου DII και αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό.

Αυτή ήταν σταθερή σε διάφορες υποομάδες, ανεξάρτητα από φύλο, ΔΜΣ, κάπνισμα, ηλικία, φυλή, αλκοόλ, διαβήτη και υπέρταση.

Στους άντρες, ο κίνδυνος αύξανε απότομα με DII άνω του 2, ενώ στις γυναίκες ο συσχετισμός ήταν γραμμικός.

Η ανάλυση στόχευε να εντοπίσει διατροφικούς παράγοντες που συνδέονταν με το εγκεφαλικό, όπως διατροφικές ίνες, χοληστερόλη, υδατάνθρακες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σίδηρο και αλκοόλ.

Μοντέλο πρόβλεψης κινδύνου που ενσωμάτωνε αυτούς τους διατροφικούς παράγοντες και δημογραφικά δεδομένα έδειχναν προγνωστική αξία για εγκεφαλικό με AUC 79,8%.

Η προσέγγιση υπογραμμίζει τη δυνατότητα διατροφικής τροποποίησης στην πρόληψη του εγκεφαλικού και των στρατηγικών ελέγχου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα