Ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις ότι άνθρωποι που σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν ορισμένα είδη καρκίνου.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών για να κατανοήσει περισσότερα για τη διακοπή του αλκοόλ.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν ο κίνδυνος καρκίνου που συνδέεται με την τακτική κατανάλωση αλκοόλ θα μειωνόταν αν κάποιος σταματούσε το ποτό.

Ανέλυσαν στοιχεία 90 ερευνών που αφορούσαν καρκίνους που συνδέονταν με το αλκοόλ, περιλαμβανομένης της διακοπής.

Ανακάλυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι η μείωση ή η διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου- ιδιαίτερα όσων αφορούν το στόμα και τον οισοφάγο.

Υπήρχαν λιγότερες ενδείξεις μείωσης του κινδύνου καρκίνου στο μαστό, το λάρυγγα ή το παχύ έντερο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν είναι το αλκοόλ στα ποτά που προκαλεί καρκίνο, αλλά η ακεταλδεΰδη, που θεωρείται τοξίνη.

Δημιουργείται από ηπατικά ένζυμα κατά τον μεταβολισμό του αλκοόλ.

Είναι η ίδια ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε hangover. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, σημείωσαν, περιορίζει την ποσότητα ακεταλδεΰδης που παράγεται από τον οργανισμό, που με τη σειρά της μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν τον βαθμό του μειωμένου κινδύνου που συνδέεται με τη διακοπή του αλκοόλ ή πόσο καιρό μετά τη διακοπή κάποιους έχει τα οφέλη.

Σημειώνουν όμως ότι η διακοπή του αλκοόλ για ένα μήνα και η επανέναρξη της κατανάλωσης τον επόμενο, πιθανόν δεν θα έχει μεγάλο όφελος στον κίνδυνο.

Επομένως, οι πότες που  αποφασίζουν να απέχουν από το ποτό τον Ιανουάριο θα πρέπει να διατηρήσουν τη νέα συνήθεια και πέρα από τον Ιανουάριο αν θέλουν να έχουν τα οφέλη.

 

Πηγές:
New England Journal of Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη