Η επιδείνωση της όρασης και η νοητική εξασθένηση φέρνουν ανησυχία στους ηλικιωμένους. Ερευνητές του  University of Michigan πηγαίνουν τη σχέση παραπέρα, προσθέτοντας ότι η εξασθένηση της όρασης στους ηλικιωμένους επίσης αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Η έρευνα περιέλαβε 7.000 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες, πάνω από 71 ετών, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις όρασης και αντίληψης και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν προβλήματα όρασης αντιμετώπιζαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για άνοια. Αυτό ίσχυε ακόμα και για ανθρώπους με προβλήματα όρασης παρόλο που χρησιμοποιούσαν γυαλιά ή φακούς επαφής.

Στοιχεία έδειξαν ότι το 12% του δείγματος είχε άνοια. Όμως οι αριθμοί αυξάνονταν σε όσους είχαν προβλήματα όρασης.

Ποσοστό 22% αυτών που είχαν πρόβλημα στην κοντινή όραση και 33% με μέτριο έως σοβαρό πρόβλημα μακρινής όρασης περιλαμβανομένων και των τυφλών, εμφάνισαν σημάδια άνοιας.

Ποσοστό 26% των συμμετεχόντων με δυσκολία να ξεχωρίζουν γράμματα σε περιβάλλον χαμηλής αντίθεσης είχαν επίσης σημάδια άνοιας.

Αφου έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες υγείας και προσωπικά χαρακτηριστικά, άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρά προβλήματα μακρινής όρασης είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες για άνοια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία του να βάζουν οι ηλικιωμένοι σε προτεραιότητα την υγεία των οφθαλμιών, όχι μόνο για την όραση αλλά για τη γενική ευεξία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology.

Πηγές:
JAMA Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου