Το πόσο κάποιος πιστεύει στη δύναμη ενός φαρμάκου θα μπορούσε να επηρεάζει το πόσο ισχυρά επιδρά το φάρμακο στην εγκεφαλική του δραστηριότητα, έδειξε νέα έρευνα.

Οι καπνιστές, στους οπαίους ερευνητές είπαν να αναμένουν χαμηλή, μέτρια ή υψηλή δόση νικοτίνης από ένα e-cigarette που τους έδωσαν, εμφάνισαν εγκεφαλική απόκριση που ακολούθησε την υποτιθέμενη δόση, παρόλο που τα επίπεδα νικοτίνης ήταν σταθερά.

Η Xiaosi Gu, του Icahn School of Medicine at Mount Sinai, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει αν οι πεποιθήσεις μπορούν να προσαρμόσουν τις εγκεφαλικές δραστηριότητες με τρόπο δοσοεξαρτώμενο παρόμοιο με αυτόν των φαρμάκων και ανακάλυψε υψηλό επίπεδο ακρίβειας στο πώς οι πεποιθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές επέλεξαν ομάδα ανθρώπων με εξάρτηση από τη νικοτίνη και τους έδωσαν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο να ατμίσουν αφού πρώτα τους είπαν πόσο ισχυρή δόση νικοτίνης θα έπρεπε να αναμένουν.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου ενώ εκτελούσαν εργασία λήψης απόφασης που συνδεόταν με περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νικοτίνη.

Η Gu δήλωσε ότι οι πεποιθήσεις μπορούν να έχουν ισχυρή επιρροή στη συμπεριφορά αλλά η επίδρασή τους δεν θεωρείται ακριβής και σπανίως εξετάζεται με ποσοτικοποιημένες νευροεπιστημονικές μεθόδους.

Ο θάλαμος του εγκεφάλου έδειξε δοσοεξαρτώμενη απόκριση στις πεποιθήσεις κάθε συμμετέχοντος σχετικά με την ισχύ της νικοτίνης του ηλεκτρονικού του τσιγάρου.

Παρόμοια επίδραση παρατηρήθηκε στη συνδεσιμότητα μεταξύ θαλάμου και  κοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού, περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται σημαντική για τη λήψη αποφάσεων και τις πεποιθήσεις

Τα αποτελέσματα ενδεχομένως δίνουν πιθανή εξήγηση για την ευρεία ποικιλία των αποκρίσεων στα φάρμακα μεταξύ των αανθρώπων.

Αλλάζοντας αυτές τις πεποιθήσεις, οι γιατροί θα μπορούσαν να βοηθούν ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους ή να ανταποκρίνονται καλύτερα σε φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά ψυχεδελικά κ.α., δήλωσε η ερευνήτρια.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Mental Health.

Πηγές:
Nature Mental Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Βία, γυναικοκτονίες και πρόσημο φύλου
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Ημερίδα Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024