Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση. Αυτό επιβεβαιώνουν δύο νέες επιστημονικές μελέτες  επιστημόνων από την Αυστρία: Οι άνδρες πρέπει να πηγαίνουν επειγόντως για έλεγχο του παχέος εντέρου. Μια εξέταση αίματος (τεστ PSA) είναι μάλλον επαρκής για την αναγνώριση υποψίας καρκίνου του προστάτη.

Περίπου 4.500 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου στην Αυστρία κάθε χρόνο. Περίπου 2.000 ασθενείς πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή. Η προληπτική κολονοσκόπηση είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την ανίχνευση και την αφαίρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή καρκινωμάτων στο συντομότερο δυνατό στάδιο.

Η Αυστριακή γαστρεντερολόγος Elisabeth Waldmann (Τμήμα Ιατρικής ΙΙΙ- του Πανεπισημίου της Βιέννης/Γενικό Νοσοκομείο Βιέννης) και οι συν-συγγραφείς της δημοσίευσαν τώρα μια μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό "Gastrointestinal Endoscopy", η οποία εξετάζει τα χαρακτηριστικά της νόσου ανάλογα με το φύλο.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 323.139 Αυστριακούς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2020 σε μέση ηλικία 60 ετών. Ένα αποτέλεσμα: οι άνδρες είχαν 83% υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες να βρεθούν σε προκαρκινικό στάδιο ή καρκίνωμα που ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ανάλογα με το είδος των ύποπτων ιστικών αλλαγών που εντοπίστηκαν στον εντερικό βλεννογόνο - μέχρι και υψηλό κίνδυνο σχετιζόμενων εντερικών πολυπόδων - το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου αυξήθηκε στη συνέχεια έως και τέσσερις φορές. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η αθροιστική θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν 8,5 φορές υψηλότερη για τους 60χρονους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες".

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη επιπλέον συστάσεων για τον έλεγχο του καρκίνου του εντέρου για άνδρες και γυναίκες.

Οι διαγνωστικές κολονοσκοπήσεις ανά διαστήματα επτά έως δέκα ετών από την ηλικία των 50 ετών μπορούν να μειώσουν δραστικά τη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Στη Γερμανία, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσε να μειωθεί ως αποτέλεσμα έως και κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ/Heidelberg) το 2021.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Στην Αυστρία, περίπου 5.000 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο και ο ετήσιος αριθμός των θανάτων είναι περίπου 1.200.

Οι άνδρες παροτρύνονται εδώ και πολλά χρόνια να υποβάλλονται σε εξετάσεις έγκαιρης ανίχνευσης. Βασικά συνίσταται στον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του ειδικού προστατικού αντιγόνου στο αίμα (εξέταση PSA) και σε μια εξέταση ψηλάφησης ("ψηφιακό ορθό") από ουρολόγο.

Ο Akihiro Matsukawa (Τμήμα Ουρολογίας- Πανεπιστήμιο Βιέννης/AKH) και μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με τη συμμετοχή Ιαπώνων, Ιρανών, Ρώσων και Ρουμάνων εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησαν μια δομημένη και ολοκληρωμένη ανάλυση της υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας για να προσδιορίσουν την αξία της εξέτασης PSA με τη χρήση μιας απλής εξέτασης αίματος και της ψηφιακής εξέτασης ή του συνδυασμού τους.

Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν, περιλάμβαναν δεδομένα από σχεδόν 86.000 εξεταζόμενα άτομα.

Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση "European Urology Oncology" αναφέρει πως η συχνότητα ανίχνευσης καρκινώματος του προστάτη ήταν σημαντικά χαμηλότερη με την ψηφιακή εξέταση του ορθού από ό,τι με την εξέταση PSA.

Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων δεν παρείχε καμία προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με την εξέταση PSA, η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε εργαστηριακή εξέταση ρουτίνας. "Η ανασκόπησή μας δείχνει ότι η διαγνωστική απόδοση της ψηφιακής πρωκτικής εξέτασης δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητη στον έλεγχο ρουτίνας".

Οι επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου για το καρκίνωμα του προστάτη δεν είναι ακόμη βέλτιστες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιάγνωση. Επιπλέον, δεν είναι ακόμη δυνατή η αρχική διάκριση μεταξύ ενός επικίνδυνου τύπου καρκινώματος και ενός μη επικίνδυνου. Παρ' όλα αυτά, η έγκαιρη ανίχνευση συνιστάται φυσικά, ώστε η θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια και επιτυχής, εάν τα χειρότερα έρθουν. Η αύξηση της τιμής του PSA αποτελεί σίγουρα σήμα συναγερμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο