Περισσότερες από 900 χημικές ουσίες ευρείας χρήσης θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, αναφέρει νέα μελέτη.

Η νέα έρευνα εντόπισε τρόφιμα, ροφήματα και καταναλωτικά προϊόντα που συνδέονται με τον καρκίνο μαστού.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μέθοδο για την πρόβλεψη των ουσιών που είναι πιθανόν να προκαλούν τη νόσο, εστιάζοντας σε ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που προκαλούν όγκους σε ζωα, διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία και βλάπτουν το DNA.

Με εκτεταμένη ανάλυση βάσεων δεδομένων, οι ερευνητές εντόπισαν 921 χημικές ουσίες που πιθανόν συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.

Το 90% αυτών συναντάται σε καταναλωτικά προϊόντα, τρόφιμα και ροφήματα, φάρμακα φυτοφάρμακα και στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πάνω από τις μισές από αυτές τις ουσίες έχουν τη δυνατότητα να διαταράσσουν τις ορμονικές λειτουργίες –γνωστό παράγοντα που οδηγεί στον καρκίνο μαστού.

Η  Jennifer Kay, του Silent Spring Institute, δήλωσε ότι ο καρκίνος μαστού είναι ορμονική νόσος, επομένως το γεγονός ότι πολλές χημικές ουσίες μπορούν να αλλάξουν τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη είναι ανησυχητικό.

Πιο λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι 278 από τις χημικές ουσίες έχει φανεί πως προκαλούν όγκους σε ζώα, ενώ 420 από αυτές είναι γνωστό πως βλάπτουν το DNA  και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives.

Πηγές:
Environmental Health Perspectives.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ωφέλιμη για τους καπνιστές η φυτοφαγική διατροφή [μελέτη]
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη