Eρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports δείχνει ότι η σκούρα σοκολάτα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης. Η ιδιοπαθής υπέρταση αναφέρεται σε υψηλή πίεση που προκαλείται από πολλούς παράγοντες και όχι από ξεχωριστή αιτία.

Ορισμένες μικρής κλίμακας τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές έδειξαν ότι η σκούρα σοκολάτα ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία.

Στην παρούσα έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν την αιτιατή σχέση μεταξύ πρόσληψης σκούρας σοκολάτας και κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία.

Συμμετείχαν 64.945 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν την αιτιατή σχέση μεταξύ γενετικά προβλεπόμενης πρόσληψης σκούρας σοκολάτας και κινδύνου για 12 καρδιαγγειακές νόσους όπως καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, κολπική μαρμαρυγή, βαλβιδοπάθεια, εγκεφαλικό κ.α

Η μελέτη έδειξε ότι η σκούρα σοκολάτα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης.

Η έρευνα έδειξε επίσης αρνητικό συσχετισμό μεταξύ της σοκολάτας και του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική σχέση με τη σκούρα σοκολάτα για άλλες καρδιαγγειακός νόσους που εξετάστηκαν.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι γενετικά προβλεπόμενη πρόσληψη σκούρας σοκολάτας συνδέεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης και υποδηλωτικά συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

Διαθέσιμες ενδείξεις έδειξαν ότι φλαβανόλες που περιέχονται στη σκούρα σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν την ενδοθηλιακή λειτουργία, προάγουν την αγγειοδιαστολή και εμποδίζουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων αυξάνοντας την απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου.

Οι φλαβανόλες είναι γνωστό πως έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες. Όλες αυτές οι δραστηριότητες των φλαβανολών εκτιμάται οτι είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

Tα στοιχεία υπέρτασης που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα περιλαμβάνουν περιστατικά δευτεροπαθούς υπέρτασης, που είναι ουσιαστικά η εκδήλωση νεφρικής νόσου, νεφρικής αγγειακής νόσου και ορισμένων ενδοκρινικών παθήσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Όμως, η μελέτη δεν εξέτασε αιτιατή σχέση των παραπάνω παθήσεων με πρόσληψη σκούρας σοκολάτας.

Επομένως, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην βασίζονται μόνο στη σκούρα σοκολάτα οι άνθρωποι για να προλαμβάνουν την ιδιοπαθή υπέρταση.

Άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο για ιδιοπαθή υπέρταση μπορούν να αντικαταστήσουν ανθυγιεινά σνακ με σκούρα σοκολάτα για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

 

Πηγές:
Scientific Reports 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Από πού θα διατεθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία