Η θεραπεία μέσω της τέχνης έχει τη δυνατότητα να βοηθά γυναίκες να αντιμετωπίζουν την εμμηνόπαυση, αναφέρει νέα, μικρή έρευνα.

Τέτοια θεραπεία σε συνδυασμό με εκπαίδευση στη διατροφή βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής, το στρες, το άγχος και την εικόνα σώματος ομάδας υπέρβαρων γυναικών που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, δήλωσαν ερευνητές.

Ολες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα επίσης είχαν μείωση στον ΔΜΣ και στην αρτηριακή πίεση.

Η Rebekka Dieterich-Hartwell, του Drexel University, δήλωσε οτι οι γυναίκες που συμμετείχαν- υπέρβαρες και μετεμμηνοπαυσιακές- φάνηκε να εκτιμούν ότι είχαν χρόνο και χώρο για τον εαυτό τους, που τους επέτρεπε να ασχοληθούν με τέχνη, γράψιμο και κίνηση.

Στη μικρή έρευνα, 3 γυναίκες παρακολούθησαν παρέμβαση online, διάρκειας 16 εβδομάδων, με εβδομαδιαίες συνεδρίες στις οποίες συμμετείχε ένας διατροφολόγος, μια χοροθεραπεύτρια και μια θεραπεύτρια τέχνης.

Οι συνεδρίες art therapy εστίασαν στην ποιότητα ζωής, στη ρύθμιση των συναισθημάτων, στην εικόνα του σώματος και στον έλεγχο του στρες.

Για παράδειγμα, ζητήθηκε από τις γυναίκες να περιγράψουν τη μετάβαση από αρνητικό σε θετικό συναίσθημα.

Η εκπαίδευση στη διατροφή περιλάμβανε θέματα όπως επιλογή υγιεινών τροφών και ροφημάτων, έλεγχο του μεγέθους των μερίδων και ενυδάτωση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει γυναίκες στην εμμηνόπαυση να αντιμετωπίσουν τις σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις.

Η Dieterich-Hartwell δήλωσε ότι αν και το δείγμα ήταν μικρό, η έρευνα δείχνει ότι παρέμβαση με εκπαιδευτικά και δημιουργικά ‘’συστατικά’’, μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη σωματική και ψυχοκοινωνική ευεξία γυναικών μετά την εμμηνόπαυση με αυξημένο ΔΜΣ και κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Art Therapy.

Πηγές:
Art Therapy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόνος στο χέρι: Μήπως φταίει ο ζωηρός σκύλος σας;
Καρκίνος του πνεύμονα: Πρόληψη και εξελίξεις στη θεραπεία
Ποια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πρέπει να προσέχουμε