Τη χρόνια αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών στο θέμα των εμβολιασμών, αναδεικνύει η πρόταση για χορήγηση εμβολίων κατά της CoViD στα φαρμακεία.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εξετάζει στις 2.30 σήμερα το μεσημέρι τη σχετική πρόταση του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα στο θέμα.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς δήλωσε χθες στο iatronet.gr πως είναι σύμφωνος με τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία, εφόσον λυθούν από το υπουργείο Υγείας ορισμένα "διαδικαστικά προβλήματα", τα οποία δεν διευκρίνισε. 

Η εκτίμηση είναι πως οι φαρμακοποιοί ανησυχούν για την περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών, τα οποία θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τον νόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικούν το ακαταδίωκτο, όπως είχε θεσπιστεί και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό τον Δεκέμβριο του 2021 με τροπολογία του τότε υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, η οποία είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από το προεδρείο του ΠΙΣ.

Η τροπολογία περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις" και προέβλεπε τα εξής:

"Η αμέλεια του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού κατά περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών πασχόντων από κορωνοϊό CoViD-19 περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για διαχείριση περιστατικών CoViD-19 ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εψαρμόζονται στην Ελληνική Επικράτεια για την αντιμετώπιση πανδημίας CoViD-19".

Γιατροί

Το θέμα του χειρισμού "τυχόν ιατρικών συμβαμάτων" αναδεικνύεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με την οποία εκφράζονται επιφυλάξεις σε σχέση με το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το προεδρείο του ΠΙΣ αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Οι σκέψεις που εκφράστηκαν δημοσίως για διενέργεια των εμβολιασμών αυτών, χωρίς τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου και επ’ αμοιβή, εκτιμούμε ότι θα φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, εφόσον υλοποιηθούν.

Άλλωστε και μόνο οι προϋποθέσεις 'εκπαίδευσης' προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι 'οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβας', για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι να κάνω αν ιδρώνω στον ύπνο
Πέθανε ο πρώτος λήπτης μοσχεύματος νεφρού από χοίρο
Γιορτή της Μητέρας: Συμβουλές για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία