Μια ερευνητική ομάδα του της Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βιέννης έδειξε για πρώτη φορά ότι οι χρόνιες νεφρικές και καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν αρνητικά το ποσοστό επιβίωσης των εγκαυματιών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό "Surgery". Παρά τις τεράστιες ιατρικές προόδους, τα σοβαρά εγκαύματα εξακολουθούν να αποτελούν δυνητικά απειλητικά για τη ζωή τραύματα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία από 1.193 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας για σοβαρά εγκαύματα στο Τμήμα Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής το χρονικό διάστημα μεταξύ 2000 και 2019.

Οι έρευνες έδειξαν ότι το 48,6% των εγκαυματιών με μειωμένη νεφρική λειτουργία δεν επέζησαν από τα σοβαρά εγκαύματά τους. Από τους ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, περίπου το ένα τρίτο δεν μπόρεσε να σωθεί.

"Ευτυχώς, μπορέσαμε επίσης να δείξουμε στη μελέτη μας ότι η πρόγνωση των ασθενών με σοβαρά εγκαύματα βελτιώνεται από χρόνο σε χρόνο χάρη στη συνεχή ανάπτυξη των θεραπευτικών επιλογών", εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Annika Resch.

Τα ατυχήματα με εγκαύματα συγκαταλέγονται στα πιο συχνά ατυχήματα παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνονται για περίπου 180.000 θανάτους ετησίως. Τα εκτεταμένα εγκαύματα είναι σοβαροί τραυματισμοί που απαιτούν αρκετές εβδομάδες θεραπείας σε εξειδικευμένα κέντρα και θεωρούνται επίσης η κύρια αιτία χρόνιων σωματικών περιορισμών.

Οι κλινικές βαθμολογίες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές παραμέτρους, είναι διαθέσιμες στους γιατρούς ως βοήθημα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα θεραπείας και για την εκτίμηση της πιθανότητας επιβίωσης των παθόντων. Τα προϋπάρχοντα νοσήματα δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί σε αυτά τα μοντέλα.

"Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να δείξουν αν τα ευρήματά μας μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτές και άλλες βαθμολογίες", δήλωσε η Resch.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα 30 δισ. ευρώ η εξοικονόμηση της Ευρώπης από τη χρήση των βιο-ομοειδών
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]