Νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι ζουν με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ενδεχομένως μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου-από φυσικά και μη αίτια.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι πολλά από τα φυσικά αίτια μπορούν να προληφθούν. Επομένως, πιστεύουν ότι αυξημένη παρακολούθηση, πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση θα βοηθούσαν όσον αφορά τον κίνδυνο μοιραίου αποτελέσματος.

Μη μεταδοτικές νόσοι και εξωτερικά αίτια θανάτου, όπως αυτοκτονίες και ατυχήματα, ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στον κίνδυνο θνησιμότητας σε ανθρώπους με τη διαταραχή.

Οι ερευνητές θέλησαν να υπολογίσουν τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και από συγκεκριμένα, σε ανθρώπους με τη διαταραχή έναντι ομάδας ελέγχου από το γενικό πληθυσμό αλλά και τα αδέρφια τους χωρίς τη διαταραχή.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το σουηδικό πληθυσμό.

Εντοπίστηκαν 61.378 άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και 613.780 χωρίς. Επίσης, ομάδα αδερφών που αποτελείτο από 34.085 ανθρώπους με τη διαταραχή και 47.874 χωρίς.

Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν τα 27 χρόνια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις μονάδες για 8 χρόνια, σε κάποιες περιόδους μεταξύ Ιανουαρίου 1973 και Δεκεμβρίου 2020.

Οσοι είχαν τη διαταραχή εμφάνισαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από την ομάδα ελέγχου χωρίς τη διαταραχή- 8,1 ανα 1.000 ανθρωποέτη στους συμμετέχοντες με τη διαταραχή και 5,1 σε όσους δεν είχαν τη διαταραχή.

Ακόμα και μετά από προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τη διαταραχή αντιμετώπιζαν 82% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο. Ο υπερβάλλον κίνδυνος θνησιμότητας ήταν υψηλότερος  για φυσικά αίτια (31% αυξημένος κίνδυνος) και ακόμα περισσότερο για μη φυσικά αίτια (3 φορές αυξημένος κίνδυνος).

Στα φυσικά αίτια θανάτου, άνθρωποι με τη διαταραχή είχαν αυξημένο κίνδυνο λόγω νόσων του αναπνευστικού (73%), ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών (58%), νόσων ουρογεννητικού συστήματος (55%), ενδοκρινικών διατροφικών και μεταβολικών νόσων (47%), νόσων του κυκλοφορικού (33%), του νευρικού συστήματος (21%), και του πεπτικού (20%).

Στα μη φυσικά αίτια, η αυτοκτονία είχε τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (σχεδόν 5 φορές αυξημένο κίνδυνο), με τα ατυχήματα να έρχονται δεύτερα (92% αυξημένο κίνδυνο).

Σε άντρες και γυναίκες, ο κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια φαίνεται παρόμοιος αλλά οι γυναίκες με τη διαταραχή είχαν υψηλότερο σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας λόγω μη φυσικών αιτιών έναντι των αντρών που την εμφάνιζαν.

Άνθρωποι με τη διαταραχή είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νεοπλάσματα.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα