Μια εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη - που είναι από τις συχνότερα εμφανιζόμενες κακοήθειες στους άνδρες - θα μπορούσε να είναι επαρκής για την έγκαιρη ανίχνευση, αντί για την εξέταση του ορθού με δακτυλοσκόπηση.

Η εξέταση του ορθού δεν έχει πλεονεκτήματα έναντι της εξέτασης PSA, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μελέτης στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από οκτώ διαφορετικές εξετάσεις, με συνολικά 85.738 συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η εξέταση ορθού από μόνη της ή σε συνδυασμό με το PSA μπορεί να μην είναι πιο αποτελεσματική στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη από ό,τι από μόνη της η εξέταση PSA.

Συγκεκριμένα, η ορθική εξέταση από μόνη της παρουσίασε χαμηλότερο ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου σε σύγκριση με το PSA, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

"Η πρωκτική εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητο να διενεργείται τακτικά η εξέταση αυτή ως μέρος ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου ελλείψει κλινικών συμπτωμάτων και σημείων", εξήγησε ο Shahrokh Shariat, επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και επικεφαλής της διεθνούς μελέτης.

Το γεγονός αυτό ανοίγει μια συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη της ψηφιακής πρωκτικής εξέτασης στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη.

Ο Shariat υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω έρευνας για τον εντοπισμό των καλύτερων μεθόδων για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη: "Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ότι με την άρση αυτού του εμποδίου, ολοένα και περισσότεροι άνδρες θα πηγαίνουν πλέον για έλεγχο του καρκίνου του προστάτη".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]