Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να είναι ευτυχισμένος. Να του πηγαίνουν κάποια πράγματα που θέλει καλά, να έχει την υγεία του και να μην αισθάνεται μόνος. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν περισσότερα από αυτό, κάποιοι μπορεί να αρκούνται και με λιγότερα. Όλοι όμως θέλουμε να νιώσουμε αυτή την υπέροχη αίσθηση ότι - για λίγο, έστω - ο κόσμος είναι με το μέρος μας.

Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ πόσες μορφές ευτυχίας υπάρχουν; Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Χαρά

Το πιο απλό συναίσθημα. Έρχεται όταν ζούμε μια στιγμή που είναι αρκετά όμορφη για να μας παρασύρει για λίγο και να επηρεάσει θετικά την διάθεσή μας - και τείνει να εξαφανίζεται αν πάμε να την αναλύσουμε υπερβολικά. Μπορεί όμως να βρεθεί στο παραμικρό, και μπορούμε να "εκπαιδεύσουμε" τον εγκέφαλό μας να βρίσκει τέτοιες στιγμές μέσα στην ημέρα. Κάποιος θα έλεγε ότι αυτές οι στιγμές μπορεί να κρύβουν από πίσω και το νόημα της ζωής.

Ενθουσιασμός

Δεν συμβαίνει εξίσου συχνά, εκτός κι αν είμαστε άνθρωποι που ενθουσιάζονται εύκολα με πράγματα. Είναι, όμως, ένα συναίσθημα που πολλοί από εμάς το βρίσκουμε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε. Μπορεί να μας δώσει κίνητρο για να κάνουμε καινούρια πράγματα, για να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Για να βρίσκετε περισσότερο ενθουσιασμό στην ζωή σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάζετε νέες εμπειρίες και να μην σταματάτε ποτέ να βάζετε στόχους.

Ευγνωμοσύνη

Αν δεν προσπαθούμε οι ίδιοι να την αισθανθούμε, η ευγνωμοσύνη μπορεί και να σταματήσει να εμφανίζεται - ακόμα κι αν υπάρχουν παντού λόγοι γύρω μας για να την νιώθουμε. Πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας τακτικά ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, καθώς αυτό όχι μόνο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ευτυχίας μας (βάσει ερευνών) αλλά είναι και τέλειος τρόπος να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους γύρω μας. Δοκιμάστε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο κάθε βράδυ πράγματα που έγιναν μέσα στην ημέρα για τα οποία νιώσατε ευγνώμονες, αυτό θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε αυτό το συναίσθημα μέσα σας.

Περηφάνια

Όταν καταλήγει στην αυταρέσκεια, μπορεί να γίνει αρνητικό χαρακτηριστικό. Αλλά η αίσθηση της περηφάνιας όταν καταφέρνουμε κάτι μπορεί να είναι σταθερή πηγή ευτυχίας, αν συνδέσουμε την περηφάνια με τα επιτεύγματα της ζωής μας (και αν θυμόμαστε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτά). Η περηφάνια δεν έχει να κάνει με το πώς είμαστε "καλύτεροι" από τους άλλους. Έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να είμαστε και να νιώθουμε ολοκληρωμένοι από μόνοι μας.

Αισιοδοξία

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι μάλλον καταφέρνουν πιο εύκολα να εντοπίσουν τις υπόλοιπες μορφές ευτυχίας στην καθημερινότητά τους, αλλά και η ίδια η αισιοδοξία σας συναίσθημα μπορεί να είναι πηγή ευτυχίας στις δύσκολες στιγμές. Το να μην χάνουμε την ελπίδα μας και την πίστη ότι οι πιθανότητες πάντα είναι αμέτρητες μπορεί να είναι αληθινός άσσος στο μανίκι για τις φορές που η ψυχική υγεία μας χρειάζεται μια τόνωση.

Ικανοποίηση

Η αίσθηση της ικανοποίησης με αυτά που έχουμε είναι πολύ σημαντική πηγή ευτυχίας, καθώς σημαίνει ότι μπορούμε πολύ πιο εύκολα να νιώσουμε ευγνωμοσύνη και περηφάνια, χωρίς να εστιάζουμε δυσανάλογα την προσοχή μας σε αυτά που δεν έχουμε ή σε αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε.

Αγάπη

Η αίσθηση ότι αγαπάμε άλλους ανθρώπους και ότι έχουμε ανθρώπους στην ζωή μας που μας αγαπάνε κι αυτοί είναι - για πολλούς - η απόλυτη πηγή ευτυχίας. Είναι σίγουρα μία τεράστια ικανοποίηση να νιώθουμε ότι υπάρχει αγάπη στην ζωή μας και ότι εκφράζεται όπως πρέπει, και για αυτό δεν πρέπει να παραμελούμε τις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη
Ηλεκτρονική Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους
Ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και παιδιά, οι πρωταγωνιστές στον 18ο Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος