Οδηγείτε με το παράθυρο ανοιχτό; Πίνετε καφέ πίσω από το τιμόνι; Ανοίγετε το ραδιόφωνο  στο αυτοκίνητο και τραγουδάτε; Κάνετε νευρικές κινήσεις όταν κάθεστε στο κάθισμα του οδηγού;

Αυτού του είδους οι συνήθειες οδήγησης θα μπορούσαν να είναι σημάδια ότι δεν κοιμάστε καλά επειδή πάσχετε από υπνική άπνοια, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι με άπνοια, συχνά χρησιμοποιούν περισσότερες από τις παραπάνω στρατηγικές όταν οδηγούν σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ξύπνιοι και σε εγρήγορση, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

Ο Dr. Akshay Dwarakanath, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι με υπνική άπνοια που δεν ακολουθούν αγωγή, συχνά χρησιμοποιούν μεθόδους που θα μπορούσαν να είναι δείκτες του ελλιπούς ύπνου τους.

Ο Dwarakanath δήλωσε ότι πολλοί τέτοιοι ασθενείς οδηγούν και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ορισμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο στον δρόμο.

Οι ερευνητές συνέκριναν 119 ανθρώπους με άπνοια με 105 χωρίς,

οι οπαίοι απάντησαν σε ερωτήσεις για την υπνηλία γενικά και στην οδήγηση και για μεθόδους που χρησιμοποιούσαν ώστε να παραμένουν σε εγρήγορση καθώς και για το ιστορικό ατυχημάτων στην οδήγηση.

Άνθρωποι με άπνοια ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν μεθόδους για να είναι σε εγρήγορση όταν οδηγούσαν.

Σχεδόν το ένα τρίτο όσων είχαν άπνοια συχνά χρησιμοποιούσαν περισσότερες από 3 μεθόδους ενώ κανείς από όσους κοιμόνταν καλά δεν χρησιμοποιούσε πάνω από 3.

Επιπλέον, όσοι είχαν αυπνία και χρησιμοποιούσαν περισσότερες από 3 τεχνικές αισθάνονταν  πιο νυσταγμένοι γενικά και όταν οδηγούσαν.

Επίσης ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν συγκρουστεί- σχεδόν 23%, έναντι 2% των  ανθρώπων με άνοια που χρησιμοποιούσαν λιγότερες τεχνικές.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες ήταν

  • Ανοιγμα παραθύρου
  • Κατανάλωση καφέ ή τσαγιού
  • Τραγούδι ή ομιλία στον εαυτό
  • Στάση για περίπατο, ύπνο ή βρέξιμο του προσώπου με νερό
  • Νευρικές κινήσεις ή άσκηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research.

Πηγές:
ERJ Open Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου