Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για τη σχεδιαζόμενη συνθήκη για την πανδημία που θα προστατεύσει τον κόσμο από ένα χάος όπως στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η συνθήκη πρόκειται να εγκριθεί στη σύνοδο περισσότερων από 190 κρατών μελών στη Γενεύη στα τέλη Μαΐου, όπως και η αναθεώρηση των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών, που διέπουν τον χειρισμό των νέων ασθενειών.

"Ωστόσο, ανησυχώ σοβαρά ότι τα κράτη - μέλη μπορεί να μην τηρήσουν αυτή την υπόσχεση", δήλωσε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Tedros Adhanom Ghebreyesus σήμερα στη Γενεύη. Εκεί συνεδρίαζε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Π.Ο.Υ, το σημαντικότερο όργανο λήψης αποφάσεων μεταξύ των Γενικών Συνελεύσεων.

"Θα χρειαστεί θάρρος και συμβιβασμός", δήλωσε ο Tedros. "Δεν θα επιτευχθεί απόφαση αν ο καθένας επιμείνει στη δική του θέση. Όλοι θα πρέπει να δώσουν κάτι, αλλιώς κανείς δεν θα πάρει τίποτα".

Το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες για νέους παθογόνους μικροοργανισμούς θα μοιράζονται γρήγορα, ποιος και πού θα κατασκευάζει εμβόλια και φάρμακα και πώς θα διανέμονται. Η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι επίσης ένα επίμαχο σημείο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε τον Δεκέμβριο, αναφερόμενος στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία CoViD -19: "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ηθική και ιατρική καταστροφή των πλούσιων χωρών που συσσωρεύουν και ελέγχουν τις προμήθειες για πανδημίες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικά μέσα, θεραπεία και εμβόλια".

Ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις πετύχουν και συμφωνηθεί μια συνθήκη στη σύνοδο του Π.Ο.Υ. Θα τεθεί σε ισχύ μόνο αν την επικυρώσουν αρκετές χώρες και θα ισχύει μόνο σε αυτές τις χώρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 1 θάνατος ασθενούς με CoViD - 83 εισαγωγές
Η AstraZeneca παραδέχεται ότι το εμβόλιό της κατά της CoViD μπορεί να προκαλέσει θρόμβους
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το Υπουργείο Υγείας συνήψαν μνημόνιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης