Επιστήμονες στο University of Texas Health Science Center at San Antonio ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφαλικού ιστού, η φλοιώδης φαιά ουσία, τείνει να γίνεται λεπτότερη σε ανθρώπους που τελικά θα εμφανίσουν άνοια.

Η μελέτη καταλήγει ότι αυτή η λέπτυνση του εγκεφαλικού ιστού φαίνεται να είναι ακριβής βιοδείκτης άνοιας 5-10 χρόνια πριν την εμφάνιση σχετικών συμπτωμάτων.

Η  εξέλιξη θα μπορούσε να βελτιώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων στο μέλλον.

Η έρευνα περιέλαβε 1.000 ανθρώπους από τη Μασαχουσέτη που συμμετείχαν στην  Framingham Heart Study. Περιελήφθησαν και ακόμα 500 άνθρωποι από την Καλιφόρνια (44% έγχρωμοι και Λατίνοι).

Η ηλικία τους ήταν 70 - 74 ετών όταν υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία.

Η Claudia Satizabal, δήλωσε ότι το μεγάλο ενδιάφεραν σε αυτή τη μελέτη είναι οτι αν μπορεί να επαναληφθούν σε επιπλέον δείγματα, η λέπτυνση της φλοιώδους φαιάς ουσίας θα είναι δείκτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ανθρώπων με υψηλό κίνδυνο άνοιας.

Η επανάληψη των ευρημάτων της Framingham στον πιο ποικίλο πληθυσμό της Καλιφόρνια δίνει την πεποίθηση ότι τα αποτελέσαντα είναι ισχυρά.

Η έρευνα συνέκρινε συμμετέχοντες με άνοια και χωρίς άνοια όταν υποβλήθηκαν στη μαγνητική τομογραφία.

Η Sudha Seshadri, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν 10 χρόνια νωρίτερα και στη συνέχεια τις ανέμειξαν ώστε να διαπιστώσουν αν μπορούσε να προκύψει μοτίβο που με αξιοπιστία θα μπορούσε να ξεχωρίσει αυτούς που στη συνέχεια θα εμφάνιζαν άνοια.

Tα ευρήματα ήταν σταθερά σε όλους τους πληθυσμούς. Γενικά, οι πιο λεπτές λωρίδες συνδέονταν με καλύτερο αποτέλεσμα.

Είναι μια καλή αρχή, αν και χρειάζονται νέες έρευνες για την επικύρωση του βιοδείκτη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εστίασαν στο γονίδιο APOE4, που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και δεν φάνηκε να συνδέεται με τη λέπτυνση της φαιάς ουσίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia.

Πηγές:
Alzheimer’s & Dementia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα
Εξετάσεις για τη γήρανση του ανοσιακού συστήματος στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης
ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές του Πάσχα