Από την ηλικία των 65 ετών, οι ασθενείς θα πρέπει οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο να ελέγχονται για γνωστικές διαταραχές

Αυτές είναι οι συστάσεις πέντε ιατρικών Ενώσεων, μεταξύ των οποίων η Γερμανική Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, Ψυχοσωματικής και Νευρολογίας (DGPPN) και η Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας (DGN). Στόχος είναι η πρόληψη του παραληρήματος.

Τα άτομα με άνοια έχουν αυξημένο κίνδυνο παραληρήματος. Από την ηλικία των 65 ετών, ένας στους πέντε νοσοκομειακούς ασθενείς έχει άνοια - το 30% αναπτύσσει παραλήρημα, σύμφωνα με την DGPPN.

"Κατά κανόνα, η συνυπάρχουσα άνοια δεν διαγιγνώσκεται στο νοσοκομείο", δήλωσε η Katharina Geschke από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Mainz. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο έλεγχος είναι τόσο σημαντικός.

Οι συγγραφείς αναφέρουν το "Six-Item Cognitive Impairment Test (6-CIT), δηλαδή το τεστ γνωστικής εξασθένησης έξι στοιχείων και το "Abbreviated Mental Test Score" (AMTS), δηλαδή συνοπτική βαθμολογία νοητικού τεστ, ως πιθανές μεθόδους διαλογής για τη γνωστική εξασθένιση.

Επιπλέον, το εκπαιδευμένο προσωπικό θα πρέπει να ελέγχει για παράγοντες που προδιαθέτουν σε παραλήρημα - για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το "Identification of Seniors at Risk (ISAR)" ή το "Geriatric Check".

Εκτός από τη γνωστική διαταραχή, οι παράγοντες κινδύνου για παραλήρημα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την τοποθέτηση σε οίκο ευγηρίας, για μια κατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και απώλεια ακοής.

Εάν ανιχνευθεί ένα μη φυσιολογικό εύρημα κατά τη διάρκεια ενός από τους ελέγχους, οι εξειδικευμένες Ενώσεις συνιστούν τον έλεγχο παραληρήματος για τους ασθενείς στον κανονικό θάλαμο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για τις πρώτες τρεις έως πέντε ημέρες μετά την εισαγωγή.

Σε περίπτωση επικείμενης επέμβασης και θετικών αποτελεσμάτων ελέγχου, οι συστάσεις προβλέπουν μέτρα για την πρόληψη του παραληρήματος. Αυτά περιλαμβάνουν ένα περιβάλλον θεραπείας ευαίσθητο στο ντελίριο, για παράδειγμα με ημερολόγιο και αναλογικό ρολόι σε οπτική επαφή, καθώς και προσωπικά αντικείμενα.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στα γρήγορα: "Χρειάζεται χρόνος και κοστίζει προσωπικό", ανέφερε η Jana Karin Köbcke, επικεφαλής της Γηριατρικής και Αποκατάστασης στο Bonifatius Hospital Lingen, οποία και θέλει να δημιουργήσει ένα "ευαίσθητο στην άνοια νοσοκομείο" στο Lingen.

Εκτός από την DGPPN και την DGN, στην εργασία συμμετείχαν επίσης η Γερμανική Εταιρεία Γηριατρικής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας (DGGPP), η Γερμανική Εταιρεία Γηριατρικής (DGG) και η Γερμανική Εταιρεία Γεροντολογίας και Γηριατρικής (DGGG).

Η Γερμανική Ομοσπονδία Νοσοκομείων (DKG) συμμετείχε επίσης στη διαδικασία ανάπτυξης και υποστηρίζει τις συστάσεις, σύμφωνα με την DGPPN.

Το έγγραφο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την άνοια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου