Παράξενες διαταραχές όρασης συμβαίνουν νωρίς στο 10%  των περιστατικών Alzheimer και όταν συμβούν σχεδόν πάντα είναι σημάδια επικείμενης εμφάνισης της νόσου, αναφέρει νέα έρευνα.

Η πάθηση ονομάζεται οπίσθια φλοιϊκή ατροφία (PCA).

Αφορά ξαφνική δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών που συνδέονται με την όραση όπως για παράδειγμα το γράψιμο ή το να κρίνει κάποιος αν ένα  αντικείμενο κινείται ή είναι στατικό.

Καθημερινές εργασίες όπως αυτές γίνονται συχνές παρόλο που η εξέταση οφθαλμών είναι καλή.

Η Marianne Chapleau, δήλωσε ότι χρειάζονται καλύτερα όπλα σε κλινικό πλαίσιο για να εντοπιστούν νωρίς αυτοί οι ασθενείς και να λάβουν θεραπεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.000 ασθενών σε  36 περιοχές 16 χωρών. Το PCA έτεινε να εμφανίζεται σε αρκετά νεαρή ηλικία, 59  έτη κατά μέσον ορο.

Στο 94% των περιστατικών άνθρωποι με την πάθηση στη συνέχεια εμφάνισαν νόσο Alzheimer. Το υπόλοιπο 6% εμφάνισε άλλα είδη άνοιας.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν γνωστικά προβλήματα όταν πρωτοεμφανίσουν PCA, αλλά η έρευνα έδειξε ότι περίπου 4 χρόνια αργότερα ελαφρές ή μέτριες ελλείψεις στη μνήμη εκτελεστική λειτουργία, συμπεριφορά, λόγο και γλώσσα είναι εμφανείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Neurology.

Πηγές:
The Lancet Neurology 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου