Την ανάγκη να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και αντίστοιχα και κατά του Covid- 19 με το νέο μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο, καθώς και να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής για την αντιμετώπιση του κύματος των ιώσεων που ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες την περίοδο της τωρινής έξαρσης, τόνισαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα "Οι Επιδημίες του Χειμώνα".

Την ημερίδα διοργάνωσε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), με τη συνεργασία και τη συμμετοχή της "Ομάδας μελέτης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών" της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Συμμετείχαν οι: Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Κυριακή Κανελλακοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμώξεων, Συμεών Μεταλλίδης, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων του ΑΠΘ, Βησσαρία Σακκά, παθολόγος - λοιμωξιολόγος.  Χαιρετισμό απηύθυναν ο pρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και η gενική dιευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, ιατρός ακτινοδιαγνώστρια Μαρία Κουρή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, διανύουμε την εποχή τριών ιώσεων, καθώς φέτος θα επικρατήσουν η γρίπη, και οι ιοί RSV και σε μικρότερη κλίμακα ο Covid- 19 χωρίς να σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί.

Γρίπη

Κατά κανόνα, κάνει την εμφάνισή της κάθε Νοέμβριο και διαρκεί ως τα τέλη Απριλίου, προκαλεί στους ενήλικες και στα παιδιά υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, έντονες μυαλγίες και κόπωση. Μεγάλη ταλαιπωρία όμως προκαλούν και τα αποκαλούμενα γριπώδη σύνδρομα, δηλαδή ιώσεις με παρόμοια συμπτώματα προς τη γρίπη, αλλά ηπιότερα, που προκαλούνται από άλλους ιούς όπως οι ρινοϊοί, οι αδενοϊοί και οι RSV ιοί.  Τα μέτρα πρόληψης, όπως ο συχνός αερισμός των χώρων, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, όπως και η επάλειψη των χεριών με αλκοολούχο αντισηπτικό 70%, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ασφαλώς ο εμβολιασμός, είναι τα βασικά και προληπτικά όπλα για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Η πρόληψη της γρίπης γίνεται με τον εμβολιασμό σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και όλες τις ευπαθείς ομάδες. Φέτος κυκλοφόρησε και ειδικό εμβόλιο για τα άτομα >65 ετών, το οποίο έχει 4 φορές μεγαλύτερη ισχύ από τα παλαιότερα εμβόλια δεδομένου ότι στις μεγάλες ηλικίες, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά όπως στα νεότερα άτομα. Το εμβόλιο έχει 6μηνη ισχύ και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Θεραπευτικά,  το αντιϊκό φάρμακο οσελταμιβίρη τόσο για ενήλικες άνω των 65 ετών, όσο και για τα παιδιά όπως και τα άτομα υψηλού κινδύνου (με υποκείμενα νοσήματα) όταν χορηγείται τα πρώτα δύο 24ωρα, μειώνει τη διάρκεια της νόσου κατά μία περίπου ημέρα και βοηθά ώστε να μην εξελιχθεί σε βαριά μορφή, ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 65 ετών. Σημειωτέον, ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να χορηγηθεί, με διαφορετική δοσολογία και προληπτικά σε άτομα υψηλού κινδύνου που ήρθαν σε επαφή με πάσχοντες από γρίπη, πάντοτε μετά από συνεννόηση με τον ιατρό τους.

RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), εμφάνισε έκρηξη κρουσμάτων κυρίως στα πολύ μικρά παιδιά και προκαλεί βρογχιολίτιδα με έντονη δύσπνοια, η οποία συχνά απαιτεί νοσηλεία. Η θεραπεία είναι συμπτωματική, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα ειδικά φάρμακα. Πρόσφατα χορηγείται έτοιμο μονοκλωνικό αντίσωμα με ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ βρίσκεται καθοδόν νέο εμβόλιο για όλες τις ηλικίες. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως σε κλειστό περιβάλλον, όπως  βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Για το λόγο αυτό η σύσταση των επιστημόνων είναι οι χώροι να αερίζονται επαρκώς, να πλένονται τακτικά τα κοινά παιχνίδια και οι γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους με πυρετό στο σχολείο. Φέτος για πρώτη φορά έχουν παρουσιαστεί κρούσματα στους ευπαθείς ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες, όπως και στους ηλικιωμένους τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

CoViD

Ο κορωνοϊός παραμένει στην Ελλάδα με κυρίαρχο στέλεχος  το JN.1, το οποίο καλύπτεται από το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί. Τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον εμβολιασμό στη χώρα μας αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα 8 εκατομμύρια άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση, περίπου 7,5 εκατομμύρια τις δύο αρχικές δόσεις και μόνον 600.000, σε άτομα άνω των 65 ετών, έχουν κάνει το διδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο Β4/Β5. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στη χώρα μας το νέο μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB 1.5, δραστικό σε όλη τη σειρά των «Ο» στελεχών που έχει επικρατήσει στο 98% των περιστατικών.  Σοβαρή ένδειξη χορηγήσεως, έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων όπως > 60 ετών, από 6μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, οι έγκυες (από το Α΄τρίμηνο) και οι Επαγγελματίες Υγείας. Επομένως, η ενημερωτική εκστρατεία για τη σημασία του εμβολιασμού με επικαιροποιημένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστεί.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν όλοι οι ομιλητές στην αναγκαιότητα του αντιγριπικού  εμβολιασμού σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, όπως και στις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της λοχείας και του θηλασμού. Καθώς οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες να παρουσιάσουν βαρύτερη επιπλοκή και να νοσηλευτούν, όπως και να αποβάλουν,  το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει τη μητέρα και το νεογέννητο για τουλάχιστον έξι μήνες. Είναι ασφαλές εμβόλιο μακράς πείρας και συνιστάται και από τις μαιευτικές εταιρείες της χώρας μας.  Εξίσου σημαντικός είναι  ο εμβολιασμός κατά του  Covid- 19 σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης. Δε βλάπτει το έμβρυο και δεν προκαλεί προβλήματα γονιμότητας στη γυναίκα και τον άνδρα. Αντιθέτως, η νόσηση της εγκύου από κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, ελλιποβαρή ή και θνησιγενή παιδιά και να κινδυνεύσει και η ζωή ακόμα και της ίδιας της εγκύου.                    

Ως προς τα μέτρα προφύλαξης, εκτός από τους κανόνες υγιεινής, τονίζεται για άλλη μία φορά η ανάγκη  χρήση της μάσκας σε όλους τους  χώρους των υπηρεσιών υγείας και σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.     

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου