Πειραματικό φάρμακο που σχεδιάστηκε να μπλοκάρει πρωτεΐνες που σχετίζονται με θρόμβους ενδεχομένως μπορεί  να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Neurology.

Όταν ασθενείς έχουν μεταβατικά νευρολογικά συμπτώματα μετά από ένα μικρό εγκεφαλικό υπάρχουν φάρμακα που εμποδίζουν ένα νέο. Όμως παρά την ύπαρξή τους πολλοί θα εμφανίσουν ακόμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ο Richard Bernstein.

Ενώ το αρχικό εγκεφαλικό δεν οδηγεί πάντα σε αναπηρία, η σωρευτική επίδραση των επαναλαμβανόμενων μπορεί να οδηγήσει στο να χρειαστεί κάποιος περίθαλψη σε κέντρο αποκατάστασης.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με έλλειψη του παράγοντος XI, έχουν χαμηλότερα ποσοστά ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη δοκιμή περισσότεροι από 2.300 συμμετέχοντες έλαβαν αντιθρομβωτικά φάρμακα και δόσεις του milvexian, μια ή δύο φορες ημερησίως. Το φάρμακο σχεδιάστηκε για να καταστέλλει τον παράγοντα  XI.

Μετά από 90 ημέρες, ερευνητές με μαγνητική τομογραφία ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες που έλαβαν 50–100mg milvexian δυο φορές την ημέρα είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο νέου εγκεφαλικού έναντι του placebo.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι φαίνεται πως το φάρμακο δρα όσον αφορά την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και δεν είναι σίγουρο.

 

Πηγές:
The Lancet Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]