Τα νεογέννητα μητέρων που είχαν μολυνθεί με CoViD κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα μετά τη γέννηση, παρόλο που κανένα από αυτά δεν είχε μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2.

Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μικρότερος εάν οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί. Σε μια ανάλυση πρωτεώματος που δημοσιεύθηκε στο "Nature Communications", οι ερευνητές αποδίδουν τα προβλήματα σε αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση στους αεραγωγούς με βλάβη στη λειτουργία των βλεφαρίδων.

Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει τις έγκυες γυναίκες από μια σοβαρή εξέλιξη της CoViD. Αυτό συνέβη και σε μια ομάδα 221 γυναικών που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από τις 151 γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί, 23 (16%) εμφάνισαν σοβαρή εξέλιξη της CoViD με πτώση του κορεσμού του οξυγόνου (SpO2 κάτω από 94%), τουλάχιστον ήπια αναπνευστική ανεπάρκεια, ταχύπνοια (πάνω από 30 αναπνοές/λεπτό) ή εκτεταμένες πνευμονικές διηθήσεις (>50%), αν και δεν χρειάστηκε να υποστηριχθούν μηχανικά. Από τις 70 εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες, μόνο 3 (4%) νόσησαν σοβαρά.

Αυτό δεν έμεινε χωρίς συνέπειες για τα νεογέννητα. Σε 34 από τα 199 (17%) παιδιά που γεννήθηκαν, οι παιδίατροι διέγνωσαν αναπνευστική δυσχέρεια, η οποία ορίζεται ως τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Αναπνευστικός ρυθμός 60 αναπνοών ανά λεπτό, σύσπαση των θωρακικών μυών κατά την αναπνοή, τρέμουλο των ρουθουνιών κατά την εισπνοή ή κεντρική κυάνωση.

Όπως αναφέρουν η Olivia Man από την Ιατρική Σχολή David Geffen στο Λος Άντζελες και οι συνεργάτες της, 7 από τα 34 παιδιά (20,6%) με αναπνευστική δυσχέρεια γεννήθηκαν από μητέρες με σοβαρή ή κρίσιμη νόσηση από CoViD κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντίθετα, μόνο 9 από τα 165 βρέφη (5,5%) χωρίς αναπνευστική δυσχέρεια γεννήθηκαν από γυναίκες με σοβαρή νόσηση - μια σαφής και εξαιρετικά σημαντική διαφορά.

Από τα 34 βρέφη με αναπνευστική δυσχέρεια, μόνο 5 (16%) γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εμβολιαστεί πριν από τη μόλυνση. Από τα νεογέννητα χωρίς αναπνευστική δυσφορία, το 41% των μητέρων είχε εμβολιαστεί.

Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός είχε προστατευτικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και μία μόνο δόση του εμβολίου mRNA μείωσε την πιθανότητα τα μωρά να γεννηθούν με αναπνευστική δυσχέρεια. Δεν ήταν ποτέ θανατηφόρα. Ωστόσο, τα παιδιά χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 24,38 ημέρες για να αναρρώσουν.

Σε μια ανάλυση πρωτεώματος, οι ερευνητές αναζήτησαν πιθανές αιτίες για την ασθένεια των νεογέννητων, κανένα από τα οποία δεν είχε μολυνθεί με SARS-CoV-2.

Διαπίστωσαν ότι η λειτουργία των βλεφαρίδων, οι οποίες απομακρύνουν τη βλέννα στους αεραγωγούς, είχε υποστεί βλάβη. Επιπλέον, τα βρέφη είχαν υψηλότερη παραγωγή αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία