Οι απορίες που αφορούν την προσωπική υγιεινή δεν εκφράζονται εύκολα συχνά. Είναι πράγματα που όλοι σκεφτόμαστε, αλλά δύσκολα θα ρωτήσουμε άλλον άνθρωπο να μας πει τη δική του εμπειρία. Κάποιες από τις παρακάτω πληροφορίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά σε κάποια σπίτια, ενώ σε άλλα όχι.

Εμείς όμως είμαστε εδώ για να βρούμε την αλήθεια. Και να υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες.

Μύθος: Η ούρηση κατά τη διάρκεια του ντους δεν είναι κάτι λάθος

Ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι κάτι που έχουν κάνει οι περισσότεροι άνθρωποι. Κάποιοι το κάνουν πιο τακτικά. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Υπάρχει στη θεωρία ένας κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης αν υπάρχει ανοιχτή πληγή στα πόδια και βακτήρια στα ούρα σας. Έπειτα, αν μιλάμε για μπάνιο που χρησιμοποιούν και άλλοι άνθρωποι, τότε είναι απλώς αγενές να το κάνετε (χωρίς ενδελεχή καθαρισμό μετά από κάθε ντους).

Μύθος: Δεν χρειάζεται να πλένουμε τα πόδια μας στο ντους

Πολύς κόσμος πιστεύει πως όταν πλένει το πάνω μέρος του σώματός του, το νερό και το σαπούνι κυλούν προς τα πόδια, καθαρίζοντάς τα. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Πρέπει να καθαρίζουμε τα πόδια και τα πέλματά μας κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο.

Μύθος: Είναι οκέι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας στο ντους

Δεν θα πάθουμε κάτι αν συμβεί μια στο τόσο επειδή βιαζόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ κακή ιδέα να έχετε πρόχειρη μια οδοντόβουρτσα στο ντους. Είναι το πιο υγρό σημείο του σπιτιού, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη μικροοργανισμών ευνοείται. Και δεν το θέλετε αυτό πάνω στην οδοντόβουρτσά σας, ούτε μέσα στο στόμα σας.

Μύθος: Δεν χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο αν δεν είμαστε φανερά βρώμικοι

Δεν χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο κάθε μέρα, αν δεν έχουμε κάνει γυμναστική και δεν έχουμε ιδρώσει. Παρ’ όλα αυτά, και πάλι πρέπει να καθαριζόμαστε τακτικά. Το να καθαρίζουμε το σώμα μας με σαπούνι κάθε δύο ημέρες δεν θα ξηράνει την επιδερμίδα μας.

Μύθος: Πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας με μπατονέτες

Ούτε οι κατασκευαστές τους δεν αναφέρουν πλέον ότι είναι υγιεινή λύση. Υπάρχει ο κίνδυνος να πιέσουν το κερί ακόμα πιο μέσα στο αυτί, καθώς και να προκαλέσουν τραυματισμό. Τα ίδια μας τα αυτιά έχουν σύστημα για να ξεφορτώνονται τη συσσώρευση κεριού, όπως και τρόπους να σκοτώνουν πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα αυτιά σας, κλείστε ραντεβού για καθαρισμό με έναν ΩΡΛ.

Μύθος: Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό

Το ζεστό νερό σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά επίσης σκοτώνει και τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στην επιδερμίδα μας. Επίσης μπορεί να ξηράνει τα χέρια μας, και ειδικά για άτομα με έκζεμα μπορεί να γίνει επίπονο. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε ένα καλό υγρό σαπούνι και να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Μύθος: Ο κανόνας των ʺπέντε δευτερολέπτωνʺ

Όχι, τα πέντε δευτερόλεπτα δεν είναι αρκετά για να σηκώσουμε ένα τρόφιμο που έπεσε κάτω και να το φάμε χωρίς να έχει μολυνθεί από κάτι. Ούτε τα τρία δευτερόλεπτα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να μολυνθεί τη στιγμή που ακουμπάει το πάτωμα, ειδικά αν αυτό το πάτωμα δεν καθαρίζεται συχνά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο