Οι  διαγνώσεις καρκίνου στο μαστό αυξήθηκαν σταθερά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών τις πρόσφατες 2 δεκαετίες, με πιο απότομες αυξήσεις τα πρόσφατα χρόνια, αναφέρει έρευνα του Washington University School of Medicine in St. Louis.

Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του αριθμό γυναικών  που διαγιγνώσκονται με θετικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων όγκους που πυροδοτούνται από τα οιστρογόνα.

Ενώ η γενική τάση δείχνει αυξήσεις, έχουν παρατηρηθεί και μειώσεις σε συγκεκριμένα είδη όγκων και σε συγκεκριμένες ομάδες.

Τέτοιες αλλαγές στα ποσοστά νόσησης σε νεες γυναίκες που παρατηρήθηκαν με τον καιρό μπορεί ενδεχομένως να προσφέρουν στοιχεία για πρόληψη.

Ο Adetunji T. Toriola, δήλωσε οτι οι περισσότερες δεν ξεκινούν τις εξετάσεις για καρκίνο μαστού πριν την ηλικία των 40, επομένως οι νεότερες με τη διάγνωση τείνουν να έχουν όγκους προχωρημένου σταδίου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 217.000 Αμερικανίδων που διαγνώστηκαν με οποιοδήποτε είδος καρκίνου στο μαστό από το 2000 έως το  2019. Το 2000, η εμφάνιση περιστατικών σε γυναίκες 20 - 49 ετών ήταν περίπου 64 ανα 100.000 ανθρώπους.

Τα επόμενα 16 χρόνια, το ποσοστό αυξήθηκε με αργό ρυθμό, κατά 0.24% τον χρόνο. Εως το 2016, έφθασε σε 66 περιστατικά ανα 100.000 άτομα.

Μετά το 2016, υπήρξε αύξηση 3,76% ανα έτος και εως το  2019 το ποσοστό έφθασε στα  74 περιστατικά ανα 100,000 άτομα.

Ερευνητής δήλωσε ότι ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αύξηση της εμφάνισης περιστατικών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αύξηση των ογκων που είναι θετικοί σε υποδοχείς οιστρογόνων.

Αυτοί οι όγκοι έχουν πρωτεΐνες  στις επιφάνειές τους που προσκολλώνται στα οιστρογόνα και πυροδοτούν την ανάπτυξη όγκων. Η εμφάνιση όγκων χωρίς τον υποδοχέα οιστρογόνων μειώθηκε τα 20 χρόνια που αναλύθηκαν στην έρευνα.

Παρατηρήθηκαν επίσης υψηλότερα ποσοστά στις έγχρωμες γυναίκες ιδιαίτερα στις ηλικίες 20 έως 29 οι οποίες είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο έναντι των λευκών της ίδιας ηλικίας.

Τη χαμηλότερη εμφάνιση είχαν οι Λατίνες.

Οι ερευντηές έδειξαν επίσης αύξηση στις διαγνώσεις όγκων σταδίου 1 και 4 και μείωση στα στάδια 2 και 3.

Τα  ευρήματα υποδεικνύουν ότι όταν δεν εντοπίζονται όγκοι στο στάδιο 1 τότε τείνουν να μην εντοπίζονται έως να φτάσουν στο στάδιο 4.

Οι ερευνητές επίσης είδαν διαφορές στον κίνδυνο ανα έτος γέννησης. Η πιο έντονη διαφορά ήταν η μεγαλύτερη από 20% αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό σε γυναίκες που γεννήθηκαν το 1990 σε σύγκριση με αυτές που γεννήθηκαν το 1955.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά